Árpád
-2 °C
4 °C

Hárommillió külföldi tízmillió éjszakája

2002.01.11. 10:26
Az előzetes adatok szerint 2001 január-novemberében az idegenforgalomból származó bevétel 4 milliárd eurót tett ki, ami 18,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.
A KSH közleménye szerint 2001 első tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek bevételei megközelítették a 141 milliárd forintot, ami folyó áron számolva 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az országba érkezett 2,9 millió külföldi vendég több mint 10 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt 2 százalékkal nőtt.

Nem emelkedett a belföldi vendégek száma a szálláshelyeken

A kereskedelmi szálláshelyeken a belföldi vendégek száma az első tizenegy hónapban a 2000. évihez hasonlóan meghaladta a 2,7 milliót, míg az eltöltött vendégéjszakák száma 3 százalékkal csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyek bevételeiből a szállásdíj-bevételek 80,5 milliárd forintot, míg az egyéb bevételek 27 milliárd forintot tettek ki. Az előbbi összeg 2 százalékkal, az utóbbi pedig 9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Egy szállodai szobára 1,8 millió forintos bevétel jutott

Az elmúlt év január-novemberében egy külföldi vendégéjszakára 6.000 forint, egy belföldire pedig 2.600 forint átlagos díjbevétel jutott.

A KSH adatai szerint egy kiadható szállodai szobára a 2000. évihez hasonlóan mintegy 1,8 millió forint díjbevétel jutott. Az ötcsillagos szállodákban ez a bevétel az átlag négyszerese volt. A szállodák átlagos szobafoglaltsága 48 százalékos volt.

A határátkelőhelyeken november végéig 28,9 millió külföldi látogatót regisztráltak, lényegében ugyanannyit, mint 2000 hasonló időszakában. Az év utolsó előtti hónapjában 86.000, 11 hónap alatt pedig 1,3 millió külföldi határátlépőt regisztráltak a repülőtereken. Ez utóbbi szám mintegy 20 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?