Valér
-2 °C
0 °C

Egyre kevesebb turista kíváncsi Magyarországra

2002.11.12. 10:08
Folytatódik a magyarországi idegenforgalom vesszőfutása, szeptemberben a bevételek - euróban számolva - 30 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, holott a szállások vendégszáma csupán négy százalékkal csökkent. Továbbra is kevés a tengerentúli vendég és németek is a tavalyinál jóval kevesebben választják Magyarországot.
A magyarországi turizmus szeptemberben is rosszabbul teljesített a korábban vártnál. Az ágazat bevételei a hónap folyamán euróban számolva 30, forintban pedig 28 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól. Előzetesen az elemzők is sokat vártak a tízezer vendéget megmozgató budapesti diabétesz-kongresszustól, ám ez csak arra volt elég, hogy az éves szinten számolt elmaradás ne növekedjen augusztushoz képest.

A szállodai szobák kihasználtsága országosan csupán 55,1 százalékos volt, ez 2,3 százalékponttal kisebb az előző szeptemberinél. A gyógyszállók kihasználtsága viszont a hónap folyamán meghaladta a 74 százalékot. A KSH előzetes adatai szerint az idén az első kilenc hónapban a szállásdíjbevételek forintban számolva 1,5 százalékkal csökkentek, ez reálértéken mintegy 6 százalékos elmaradás. A kilenc hónap alatt a kereskedelmi szálláshelyeken megfordult összesen 4,8 millió vendég 14,9 millió vendégéjszakát töltött el, az előbbi 1 százalékos, az utóbbi pedig 4 százalékos elmaradás az előző évitől. A külföldiektől származó szállásdíj forintban számolva az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal csökkent, míg a belföldiek 11 százalékkal költöttek többet. Az utóbbi egy évben az idegenforgalmi ágazatban az árszint átlagosan 10,7 százalékkal emelkedett.

Kevés vendég érkezik a tengerentúlról

A külföldi vendégek elmaradását a négycsillagos szállodákat kivéve minden szállástípus jócskán megérezte, a legnagyobb visszaesést a kétcsillagos hotelek szenvedték el. A legfontosabb küldő országok közül jó néhányból a tavalyinál kevesebb vendég érkezett az idén. A szálláshelyek vendégei esetében Németországból a kilenchavi elmaradás 11 százalék, hasonló az arány az olaszok esetében. Az európai államok közül kivételnek számít Ausztria és Nagy-Britannia, az onnan érkező beutazók száma az első kilenc hónapban 5, illetve 10 százalékkal emelkedett.

Továbbra is kevés azonban a tengerentúli vendég. A múlt évhez képest Izraelből 26, az Egyesült Államokból 13 százalékkal kevesebben érkeztek Magyarországra. A kiutazók száma szeptember végéig elérte a 9,6 millió főt, ez 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A határszakaszok közül csupán a horváton csökkent a forgalom az előző év azonos időszakához képest, a többi szakaszé nőtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!