Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Egymilliárd euróba kerül Portugáliának az erdőtűz

2003.08.12. 10:57
Egymilliárd eurónyi kárt okozott a Portugáliában pusztító erdőtűz, mely az ország erdeinek öt százalékát semmisítette meg. Egyes ipari ágazatok, mint a papírgyártás és a parafatermelés is óriási veszteségeket könyvelhet el a katasztrófa miatt.
Egymilliárd eurónyi kárt okoztak az országban pusztító erdőtüzek - közölte a Portugál kormány. A napok óta tomboló tűzviharban tizenöten haltak meg. Sajtóhírek szerint eddig 35 embert tartóztattak le, köztük egy 76 éves nőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tüzet gyújtottak.

Békefenntartók is tüzet oltanak

A generációk óta legpusztítóbb tűzvész okozta károk újabb csapást jelentenek az Európai Unió egyik legszegényebb országának, mely már amúgy is a gazdaság stagnálásától szenved, és a régióban az egyik leggyorsabban növekvő munkanélküliségi rátájával küzd.

Tűzoltók és katonák százai próbálják megállítani a lángokat a hegyvidéken. A kormány nyolcszáz Kelet-Timorból és Boszniából hazatért békefenntartót irányított nyomban a tűztől fenyegetett területekre.

Egymilliárd eurós kár

"Jelenleg 925 millió euró a kár" - nyilatkozta Antonio Figueiredo Lopes belügyminiszter miután bejárta az elpusztított területeket Anna Diamantopoulouval, az Európai Unió munkaügyi és szociális biztosával. "Mivel azonban még mindig ég a tűz, ez a szám bizonyosan emelkedni fog."

A tűz szállítási útvonalakat vágott el, otthonokat tett tönkre és több száz négyzetkilométernyi területen hagyott csak hamut maga után.

Diamantopoulou elmondta, az EU azonnali segítséget tud nyújtani az utak járhatóvá tételére, áramellátás visszaállítására, de javaslatokat kért Portugáliától a hosszú távú támogatásokra is.

Az erdők öt százaléka veszett oda

Portugália pénzügyi támogatást kért az EU-tól és eszközöket a Nato-tól. Az ország százmillió eurót tudott felajánlani a kormány segélyalapjából, miután nemzeti katasztrófának nyilvánították az eseményeket hétfőn.

Az idén Portugália erdeinek öt százaléka égett el, ez Londonnal (a zöldövezetekkel együtt) hasonló kiterjedésű terület. A kapcsolódó iparágak, mint a papírgyártás és a parafatermelés az ország ipari termelésének a három százalékát adja, és jelentős ezeknek az exportja. Ezek is veszteséget könyvelhetnek el.

A tűzkárok és költségei akkor okoztak jelentős veszteségeket az államnak, miután Portugália rászánta magát arra, hogy lefarag az EU-normákat meghaladó költségvetési deficitjéből. A munkanélküliség júniusban 7,3 százalékos volt, ami a leggyorsabb növekedés az unióban.