Aliz
6 °C
14 °C

Először nyereséges a tv2

2002.02.12. 09:55
Tavaly közel 18 milliárd forint nettó árbevételt ért el a 2007-ig országos földi sugárzási joggal rendelkező tv2 anyacége, az MTM-SBS Rt. 2000-ben az árbevétel 16 milliárd forint volt. Idén több mint 19 milliárd forintot céloznak meg - közölte a NAPI Gazdasággal Tolvaly Ferenc vezérigazgató.
Az amerikai számviteli szabályok szerinti üzemi eredmény tavaly 3,4 milliárd forint felett alakult, jövőre 4 milliárddal számolnak. A magyar számviteli szabályok szerint számolt adózott eredmény auditálás előtti várható mértéke tavaly 550 millió forint volt (az amerikai számviteli szabályok szerint 880 millió forint), idén a magyar számviteli szabályok szerint 1 milliárd forintot várnak.

Ez az összeg a televízió jó anyagi helyzetének köszönhetően teljes egészében felajánlható a tulajdonosoknak osztalék formájában - tudatta a vezérigazgató. Tolvaly Ferenc hozzátette, hogy 2002-re terveztek először nyereséget.

A Magyar RTL már 2000-ben nyereséges volt

Dirk Gergens, a fő konkurenciának számító Magyar RTL (MRTL) Rt. vezérigazgatója a minap annyit közölt, hogy 2000-ben elért 18 milliárd forintos árbevételük nem nőtt jelentősen, eredményességük viszont "javult".

Az MRTL már 2000-ben nyereséges volt, üzemi szinten 1 milliárd, adózás előtt 850 millió forint erejéig.

Változóban a tulajdonosok súlya

Tavaly októberben egyébként a cégbírósági adatok szerint újabb egymilliárd forint készpénzt juttatott az MTM-SBS-nek immár 49 százalékos szavazati, illetve 81,5 százalékos tulajdonjoggal rendelkező tulajdonosa, a luxemburgi SBS Broadcasting SA, amely ezzel 16,9 millió forintnyi új részvényt jegyzett le.

Az MTM-SBS - pozíciójában visszaszoruló - másik tulajdonosa, a 26 százalékos szavazati és 16 százalékos tulajdoni arányt magáénak mondó MTM Kommunikációs Rt. épületeket és készpénzt apportált 200 millió forint értékben, amihez arányosan 1,5 millió forintnyi új részvény járt.

A harmadik tulajdonos, a 23,4 százalékos szavazati és 2,5 százalékos tulajdonjoggal rendelkező német Tele-München GmbH & Co. a mostani ügyletben nem vett részt.

A lépéssorozat nem új a cég életében, a gazdasági társaságokról szóló törvény tőkeminimumra vonatkozó feltételének több ízben is így tettek eleget. Utoljára 2001 közepén tettek a tulajdonosok egymilliárd forintot a cégbe a 2000-es veszteségek után.

Tolvaly ezzel kapcsolatban megjegyezte, a továbbiakban már nem lesz szükség ilyen lépésekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?