Piroska
-2 °C
5 °C

A BB rontja a Tv 2 bizniszét

2003.02.20. 10:42
Súlyos üzleti problémát okozhat a Tv 2-nek a Nagy Testvér, amennyiben a kereskedelmi csatorna rövid időn belül nem tudja megfordítani az egyre romló nézettségi tendenciát. Az RTL Klub reality show-ját naponta 300-500 ezerrel többen nézik, mint a Big Brothert, a milliárdos beruházás viszont csak egy sikeres második szériával lehetne nyereséges, vagy legalább nullszaldós.
Nehéz helyzetbe kerülhet a Tv 2, amennyiben rövid időn belül nem növekedne a csatorna programkínálatában zászlóshajónak számító Nagy Testvér nézettsége. Pedig a milliárdos beruházás a Világgazdaság információi szerint csak egy sikeres második szériával lehetne nyereséges, vagy legalább nullszaldós. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Tv 2 főműsoridős közönségaránya a 18-49 évesek körében január óta folyamatosan elmarad az RTL Klubétól, amely az előző két hétben több mint 8 százalékot vert a Tv 2-re.

Ilyen arányú különbség egyesek szerint rövid távon is komoly üzleti problémát jelent. Hofherr Krisztina, a Tv 2 marketingigazgatója ugyanakkor cáfolja, hogy a különbség üzletileg érezhető lenne. Hangsúlyozta azt is: a hirdetők nem csak főműsoridőben reklámoznak, az egész napos közönségarány tekintetében pedig vezet a Tv 2.

A Tv 2 változtat

Ekkora különbség legutoljára 2002 júliusában volt a két csatorna között - nyilatkozta a Világgazdaságnak Kolosi Péter. Az RTL programigazgatója elmondta azt is: az RTL a márciusi tavaszi szezonkezdettől csak kisebb módosításokat tervez programkínálatában. Nem úgy a Tv 2, amely a Big Brothernek köszönhető visszaesés miatt már bejelentette: változtat műsorstruktúráján. Hofherr Krisztina nem titkolja: az új, saját gyártású szórakoztató műsoroktól és filmektől azt várják, hogy megfogják a valóságshow-kat.

Az RTL Klub jelenleg közel 40 százalékos közönségarányt tud elérni a hirdetők számára legfontosabb korosztályban az első számú műsoridőben, este 7 és 11 óra között. Pedig a Tv 2 számára kifejezetten jól indult az év: a Big Brother VIP-val ugyanis erősebbnek bizonyult a csatorna. A január 13-ával kezdődő héttől azonban az RTL folyamatosan növeli előnyét. Igaz, az egész napos közönségarány tekintetében a Tv 2 1-2 százalékkal még így is vezet. A hirdetési bevételek 80 százaléka azonban főműsoridőben realizálódik.

A tavaly szeptember óta folyamatosan sugárzott két valóságshow nézettségi tendenciáit tekintve is a Tv 2 számára mutat kedvezőtlenebb képet a valóság: a Big Brotherrel megerősített esti főműsoridőben csak az indulás hónapjában utasította maga mögé az RTL-t a csatorna.

Feljön az MTV

A Tv 2 lemaradásával keletkező űrből nem csak az RTL profitálhat, a televíziós piac oldalvizén haladó MTV számára is kifizetődőbbé válhat, hogy megújult struktúrájával mind nagyobb szeletet hasít ki a hirdetők által szem előtt tartott 18-49 éves korosztályban. Az MTV a február 3-mal kezdődő héten 15,4 százalékos közönségarányt produkált az esti főműsoridőben, ilyen eredményre a közszolgálati televízió az elmúlt években nem tudott szert tenni.