Piroska
-2 °C
5 °C

Új papír forog a tőzsdén

2006.08.07. 11:14
Elsősorban az előfizetőknek, magánszemélyeknek és pénzügyi befektetőknek, többek között kockázati tőketársaságoknak szánja a tőzsdére vitt 13 millió 536 ezer darab - egyenként 100 forint névértékű - részvényt a TvNetWork.

A Budapesti Értéktőzsde B kategóriájába bevezetett távközlési szolgáltató TvNetWork piaci kapitalizációja a első napi kereskedés, a hétfői 210 forintos nyitóár alapján meghaladja a 3,2 milliárd forintot. A bevezetés alkalmából hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatón Nemes Attila, a TvNetWork elnöke elmondta, hogy elsősorban az előfizetőknek, magánszemélyeknek és pénzügyi befektetőknek, többek között kockázati tőketársaságoknak szánják a tőzsdére vitt 13 millió 536 ezer darab, egyenként 100 forint névértékű részvényt.

Hétfőn, a kereskedés első órájában 15 forintot emelkedett a TvNetWork árfolyama.

Ötödik is, tízben is van
A TvNetWork az internetpiacon az ötödik legnagyobb szolgáltató, a kábeltévé-szolgáltatók között pedig az első tízben van. Az év végére a kábeltévé előfizetők tervezett száma, a múlt év végi 27 022-ről 32 ezerre nő, az internet-előfizetőké 14 ezerről 24 ezerre emelkedik, az IP telefon előfizetők száma pedig ezer lesz, a múlt évi 151-gyel szemben.

Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök a sajtótájékoztatón a kis- és közepes hazai cégek fontosságát emelte ki. Elmondta: a tőzsde dolgozik azon, hogy az elemzőket érdekeltté tegye a kisebb tőzsdei cégek figyelésében, mert ez növelhetné a befektetői érdeklődést és a tőzsde likviditását. A tőzsdeelnök emlékeztetett arra, hogy a piacra lépőknek a tőzsde elengedi a bevezetési díjat és a bevezetési költségek finanszírozására külön alap van. Ebből kap - utólagos finanszírozással - várhatóan 25 millió forint támogatást a TvNetWork, a bevezetési költségeinek mintegy felét.

A TvNetwork ebben az évben 2,05 milliárd forint árbevételt tervezett, aminek teljesítésére jó esélyt ad az első félévi egymilliárd forintot meghaladó árbevétel - mondta Nemes Attila. Tavaly az árbevétel 1,455 milliárd forint volt, az adózás előtti nyereség pedig elérte a 17,668 millió forintot.

A tőzsdére lépés előtt a társaság 100 millió forint egyszeri vesztséget számolt el egy meg nem nevezett részvénycsomag leírásával. Emiatt közel 100 millió forinttal alacsonyabb volt a múlt évi adózás előtti profit az azt megelőző évinél. Jövőre a társaság 3,2 milliárd forint árbevétellel számol.

Az 1,524 milliárd forint jegyzett tőkéjű TvNetWork tőzsdére be nem vezetett B sorozatú, szavazatelsőbbségi részvényei egyenként 10 szavazatra jogosítanak.