József, Bánk
-7 °C
0 °C

Jobban odafigyelne az importpaprikára az ÁNTSZ

2005.03.02. 14:39
Szigorítaná az élelmiszerellenőrzés szabályait az ÁNTSZ a marokkói paprikabotrány nyomán. A hatóság által elrendelt toxikológiai vizsgálat szerint ugyanakkor a paprika nem jelent konkrét veszélyt a lakosságra, napi ötven-hetven kiló elfogyasztása esetén sem jelentkeznének még mérgezési tünetek. A szúrópróbák mindenesetre gyarapodni fognak.

A harmadik országból származó élelmiszerekre vonatkozó európai uniós szabályozás szigorítását javasolja az ÁNTSZ az emberre is veszélyes rovarirtószerrel szennyezett marokkói t. v. paprika-ügy tapasztalatainak összegzése után. Bujdosó László tisztifőorvos tájékoztatása szerint a methamidophos nevű, foszforsav alapú, az Európai Unióban betiltott rovarirtószerrel szennyezett paprikát egy forgalmazó, a MÓ-TA Kft. importálta.

Rosszul kommunikáltak

A szakszolgálat összesítése szerint a Kft. február 3-14. között 35 800 kilogramm mérgezett paprikát szállított az országba, ezek a Cora, a Match és a CBA hálózatában kerültek forgalomba. A Növény- és Talajvédelmi Szolgálat intézkedése nyomán ebből 11 277 kilogramm került zárolásra.

Bujdosó szerint az ÁNTSZ és társszervei "megfelelő gyorsasággal" reagáltak az eseményre, a kommunikációval azonban gondok voltak. Bujdosó javasolja, hogy a jövőben az emberre veszélyes táplálék észlelése után mihamarabb közérthető, orvosilag is alátámasztott tájékoztatást adjanak a mostani "papírízű, hivatalízű" kommunikáció helyett.

Nem kell keresni a tüneteket

Az időközben elkészült toxikológiai jelentés alapján a marokkói paprika a fogyasztókra nem jelentett veszélyt, Bujdosó szerint "nem kell a lakosságnak tüneteket keresnie magán". A toxikológus jelentése szerint napi ötven-hetven kilogramm paprika elfogyasztása sem jelent közvetlen veszélyt az emberre.

Bujdosó szerint sajnálatos módon az ÁNTSZ megint csak egy eset után tud következtetéseket levonni, az újabb paprikaügy tapasztalatai alapján a mezőgazdasági termékek eredetdokumentációjának szigorúbbá tételét javasolja. Mint mondta, a MÓ-TA Kft. által forgalmazott termék kísérőlevelében csak a mennyiség volt feltüntetve, az, hogy paprikáról van szó, nem derült ki.

Bujdosó szerint amúgy a termékellenőrzés szabályaival nincsen gond, a minőségért a jelenlegi rendszerben a termelő, illetve a forgalmazó felel, az állam csak a minőségbiztosítás rendszerét ellenőrzi. Ezt azonban a jövőben a tisztifőorvos szerint is gyakrabban kell majd tennie. Az ÁNTSZ emellett javasolja a kormánynak, hogy terjesszen szigorúbb szabályozást az EU elé az unión kívüli, harmadik országból származó élelmiszerekre vonatkozóan.