Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Milliárdos beruházások Magyarországon

2004.11.10. 08:10
Kóka János gazdasági miniszter a következő nyolc évben tízezer milliárd forint értékű beruházást vár Magyarországon. A most beruházó két világcég elsősorban a szakképzett magyar munkaerő és nem az alacsony bérek miatt fejleszt Magyarországon.
A japán Sanyo napelemeket és légkondicionálókat gyártó üzemekkel bővíti dorogi telephelyét - jelentette be Hiromoto Sekino, a Sanyo Electric Co. igazgatótanácsának elnöke keddi sajtótájékoztatóján. A 4,5 milliárd forintos beruházás decemberben indul, az új üzem 2005 októberében kezdi meg működését és csaknem négyszáz új munkahelyet teremt.

Képzettek

A japán cég főként a magasan képzett magyarországi munkaerő miatt döntött az új dorogi gyártóbázisok kiépítése mellett. A Sanyo elégedett itteni befektetésével és a gazdasági környezettel, a közlekedési infrastruktúra állapotával azonban kevésbé, de ha ezeket is sikerül kiépíteni, az további befektetéseket indukálhat - tette hozzá Hiromoto Sekino.

Kóka János gazdasági miniszter elmondta: a japán cég 1999 óta van jelen ,Magyarországon, eddig 1500 munkahelyet teremtett, s mintegy nyolcvanmillió eurót fektetett be. Különféle címeken eddig egymilliárd forint támogatáshoz jutott a Sanyo - tette hozzá a miniszter.

A Sanyo Hungary Kft. dorogi telephelye már most is Európa legnagyobb újratölthető lítium-ionelemeket gyártó üzeme, a mostani beruházás megvalósulásával egyszersmind a napelemek legnagyobb európai gyártója is lesz. Kóka kiemelte, hogy az elmúlt 15 évben száz japán vállalat - 2004 végéig - összesen kétmilliárd dollárt fektetett be Magyarországon. Az ország gazdasági teljesítménye, illetve az Európai Unióhoz történő csatlakozása kiváló befektetési célponttá teszik az országot a japán cégek számára - hangsúlyozta a miniszter.

Új központ

Budapesten hozta létre új európai szolgáltatási központját a holland Getronics. A cég egyelőre hatvan informatikust foglalkoztat majd, de jövőre kétszázra bővülhet a munkatársak létszáma. A hollandiai központú Getronics, a világ egyik vezető informatikai cége kedden bejelentette, hogy Budapesten hozta létre európai szolgáltató központját (Global Service Center - GSC).

Az úgynevezett near-shore beruházás (vagyis a felhasználókhoz közeli központ kialakítása) három hónap alatt valósult meg. A GSC a Getronics európai ügyfelei számára nyújt támogatási, rendszerfelügyeleti, valamint outsource- (erőforrás-kihelyezési) szolgáltatást. A centrumban kezdetben hatvan magasan képzett informatikai szakember, mérnök dolgozik majd, de jövőre akár kétszázra is emelkedhet az itt foglalkoztatott munkatársak száma.

Korábban a beruházásért Madrid és Pozsony is versenyben volt, ám a holland érdekeltségű cég végül Budapest mellett döntött. Klaas Wagenaar, a Getronics elnök-vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy cége világszerte 22 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 2003-ban 2,6 milliárd eurónyi bevételre tett szert.

Órisái lökés

Kóka János gazdasági miniszter üdvözölte a Getronics döntését és kiemelte, hogy a következő nyolc évben tízezer milliárd forint értékű beruházás várható Magyarországon, ami soha nem látott lökést adhat a hazai gazdaságnak.

Rátkai Péter, a Getronics (Magyarország) Kft. ügyvezető igazgatója a cég történetéről elmondta, hogy az előd vállalkozás egy olasz cég hazai képviseleteként 1990-ben alakult, akkor még Olivetti Hungary Kft. néven. Később Wang Global Hungary Kft., majd 1999-től Getronics néven folytatta tevékenységét a cég, amelynek ügyfelei között van a Magyar Államkincstár, a Belügyminisztérium, illetve a BM Központi Hivatal, az Állami Autópálya Kezelő Rt., továbbá a Shell Magyarország és a Magyar Posta.

A Getronics Magyarország már eddig is évi nyolcmilliárd forintos árbevételre tett szert, ám Rátkai szerint cégük a közeljövőben dinamikusan bővülhet tovább, s forgalma alapján a legnagyobb magyarországi számítástechnikai cégek közé kerülhet. Az ügyvezető igazgató az IDC legfrissebb statisztikájára támaszkodva közölte várakozásait, amely szerint a legnagyobb magyarországi informatikai cég a HP, a második az IBM, a harmadik pedig a Microsoft.