Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tíz százalékkal drágul az áram

2004.12.16. 08:32
A Népszabadság információi szerint nagyjából tíz százalék drágul az áram. A kormányfő szociális tarifa bevezetését javasolja a rászorulók számára, a részletek kidolgozása még hátra van.
A Népszabadság információi szerint tíz százalékkal drágul az áram. Az árváltozással párhuzamosan a kormány szociális tarifát vezet be a rászorulók számára, melynek kidolgozására a kormányfő adott utasítást. A villamos energiáról szóló törvény ennek alkalmazását lehetővé teszi, ám finanszírozásáról és a jogosultsági körről még nincsenek pontos elképzelések.

Nőtt a gázár

Az áremelésre számítani lehetett, hiszen az erőművek jelentős része gáztüzelésű, és a gáz drágulása eleve maga után vonja az áram termelési költségeinek növekedését. A Népszabadság szerint ez ugyanakkor csak háromszázalékos emelkedést indokolna, nagyobb tételt jelent, hogy 1992 óta először most került sor a villamosenergia-hálózatok új vagyonértékelésére, s ezek már a mai értékükön szerepelnek a cégeknél.

Árdrágító tényező még, hogy a környezetvédelmi szabályok miatt bizonyos környezetkímélő erőművektől - például a megújuló energiaforrásokkal működőktől - az átlagosnál jóval magasabb áron is kötelező átvenni az áramot.