Valér
2 °C
8 °C

Tízezren hiányoznak az egészségügyi rendszerből

2005.09.28. 11:41
Ha az ügyeleti idő is rendes munkaidőnek számít, óriási időlyukak keletkeznek az egészségügyi rendszerben, írta meg a Népszabadság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság napokban meghozott jogerős ítéletének értelmében az orvosok és más egészségügyi alkalmazottak ügyeleti idejét teljes értéken kell elszámolni. Ennek értelmében az ügyeleti idő és az aktív munkaidő között nincs különbség.

Új számítás

Mint azt a Népszabadság megírta, a mostani ítélet szerint az orvosoknak az ügyeletben eltöltött idő után is ugyannyi fizetés jár, mint a normál munkaidő után. Nagyobb nehézséget jelenthet, hogy a bíróság szerint az ügyeleti idő nem tekinthető töredék munkaidőnek. Előbbi következménye, hogy a korházak kénytelenek lesznek többet fizetni az orvosoknak, ám az ehhez szükséges fedezet nyílván rendelkezésre áll majd.

Utóbbiból viszont az következik, hogy az ügyeletben eltöltött időt is bele kell számolni a heti munkaidőbe, aminek viszont van felső határa: így az orvosok mostantól kevesebbet dolgozhatnak. Ez azért jelent problémát, mert – ha csak a törvényes munkával eltölthető óraszámot nem akarják átlépni - óriási “időlyukak” keletkeznek az egészségügyi rendszerben. Becslések szerint akár tízezer egészségügyi szakembert hiányozhat a rendszerből, ha bevezetik az új számítási rendszert, írta meg a Népszabadság.