Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A tőzsdei ügyleteké a jövő

2006.08.14. 13:58
Az adóváltozások hatására kedvezőbb lesz a tőzsdei ügyletek adózása szeptembertől, majd különösen januártól, mint a börzén kívül kötött ügyleteké - tájékoztatott a honlapján megjelent közleményben a Budapesti Értéktőzsde. A tőzsdei ügyleten elért nyereséget csökkenthetjük adózás előtt a veszteséggel, ráadásul adókulcsa csak 20 százalékos lesz.

Nemcsak a hagyományos megtakarítási formákat - betételhelyezés, állampapírok és befektetési jegyek vásárlása -, hanem a tőzsdei és egyéb értékpapírügyleteket is érintik a szeptember 1-jétől, majd január 1-jétől hatályba lépő adóváltozások. A törvények módosítása nyomán kisebb lesz a tőzsdei ügyletek közterhe, mint a tőzsdén kívülieké.

Adó: 20 vagy 25 százalék

A Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint a tőzsdei ügylettel elért árfolyamnyereségből származó jövedelmet szeptember 1-jétől 20 százalékos adó terheli. Ezzel szemben a nem tőzsdén kötött ügylettel elért árfolyamnyereség adója továbbra is 25 százalék marad, ráadásul míg a tőzsdei tranzakciók esetén a nyereséggel szembeállítható a veszteség, a tőzsdén kívüli ügyleteknél nincs leírási lehetőség.

Az osztalékadónál még nagyobb a különbség tőzsdei és nem tőzsdei cégek között. A BÉT tájékoztatása szerint az EU tagállamainak tőzsdéin forgalmazott értékpapírokból származó osztalékot terhelő 10 százalékos mértékű adó a most elfogadott törvénymódosítás értelmében 2006. szeptember 1-jétől alkalmazandó. Ez azonban még mindig kedvezményes a nem tőzsdei cégek osztalékadójához képest, ahol az osztalékadó mértéke alapesetben 25 százalék.

Az adózó döntése szerint az adóévet közvetlenül megelőző egy vagy két év veszteségei állíthatók szembe az adott adóév nyereségével - tájékoztat a közlemény. Így először a 2007-es adóév nyereségével állítható szembe az idei, majd a 2008. adóévvel az idei és a jövő évi veszteség.

Még egy ponton kínálnak választási lehetőséget a részvénytulajdonosoknak a jogszabályok. Szabadon lehet dönteni arról, egy adott részvény ára (tehát a részvény megvásárláskori ára), vagy az augusztus 31-én érvényes részvényár legyen a mérvadó a nyereség kiszámításakor azoknál a papíroknál, amelyeket szeptember 1. előtt vettek meg. Ennek megfelelően a részvényeket nem szükséges átkötni, a kedvezőbb árfolyam automatikusan választható - olvasható a közleményben.

Amerikai tőzsdéken is

Húszszázalékos nyereségadó terheli az Európai Unió, valamint az OECD tagállamainak tőzsdéin kötött ügyletek árfolyamnyereségét is - tájékoztat a BÉT. Ez azért fontos, mert a kedvezmény eddig csak az Európai Unió piacaira terjedt ki. A mostani bővítés nyomán viszont megszűnik a magyar piac adóelőnye például az amerikai tőzsdékkel szemben.

A nem tőzsdei ügyletből származó árfolyamnyereséget 2007. január 1-jétől 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli. A tőzsdei ügyletből származó nyereség után viszont nem kell ehót fizetni.