Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Hol olcsó a nyaraló?

2008.05.27. 16:03
Az elmúlt két évben a Balaton körül számos nagy beruházás indult, illetve áll jelenleg is elõkészítés alatt, aminek hatására újra felpezsdült a tó körüli lakóingatlan-piac. A nyugati országrész más vízparti üdülõhelyein ugyancsak folynak kisebb-nagyobb infrastrukturális és turisztikai beruházások, ami alapja lehet a piac élénkülésének. Az Otthon Centrum a Velencei-tó, a Dunakanyar és a Fertõ-tó környékének ingatlanpiacát vizsgálta.

A Velencei-tó környékére, különösen a déli partra túlkínálat és túlárazás jellemzõ. Ez elsõsorban a nyaralóingatlanoknál igaz, ami azért nem indokolt, mert a magánjellegû idegenforgalom jelentõsen csökkent az elmúlt években. Több új lakóprojekt is indult mostanában a tóparti településeken. Az alábbi táblázatban látható két projekten kívül fontos még megemlíteni az északi oldalon lévõ Sukorói Otthon projektet, valamint a velencei Venezia Villanegyed beruházást. Míg az elsõ az átlagembert, a második kifejezetten a prémium kategóriát célozza meg.

Az elmúlt tíz évben folyamatosan megvalósultak különbözõ infrastrukturális és szolgáltatási fejlesztések, s ennek köszönhetõen mára a tó déli partja tökéletesen ellátott és kiépített. A jövõben az északi part településeinek felzárkózása várható. Velencén a település fejlõdésére minden bizonnyal komoly hatással lesz a termálfürdõ és a hozzá kapcsolódó hotel építése. Ami fontos változás, hogy a kereskedelmi láncok is megjelentek a déli parton (CBA, Reál, Interspar, Aldi), ami azt mutatja, hogy az üzletláncok is komoly fejlõdésre számítanak.

A Dunakanyar elvesztette régi fényét

A Dunakanyar településein az év elsõ negyedévére inkább a pangás volt a jellemzõ, a tavasz beköszöntével nõtt meg az érdeklõdés. Ez lakásnál, háznál és teleknél egyaránt elmondható, ugyanakkor ez a szint még mindig elmarad a várakozásoktól. Esztergomban és környékén a lakásárak 8-10 millió forint körül alakulnak a távfûtéses panel kategóriában. Családi házakat már 18 millió forinttól lehet találni, ugyanakkor az igényes, kiváló környéken lévõ ingatlanok 60 millió forint fölötti ársávban mozognak. Új lakások nem túl nagy számban és inkább csak Esztergom és Nyergesújfalu körzetében épülnek. Esztergomban az árak erõsen közelítik a fõvárosi szintet, ám 20 millió forint felett nagyon csökken az érdeklõdés az ingatlanok iránt.

Nyugodtan kijelenthetõ, hogy a Dunakanyar (legalábbis az Esztergomtól Dömösig húzódó szakasza) elveszítette régi fényét. Az ingatlanárak Dömösön például hihetetlen mélységeket érnek el, 60 négyzetméteres nyaralót már 8-9-10 millió forintért lehet kapni. Az infrastrukturális ellátottság pedig jónak mondható, és idegenforgalmi fejlesztések is bõven vannak (szállodák, éttermek, sport- és szórakoztató létesítmények).

Szentendrén és környékén családi házak 25 millió forinttól elérhetõek. Az elsõdleges keresési célpont Budakalász, Szentendre, és esetleg Leányfalu. Akik számára a közlekedés fontos szempont, azoknál szóba jöhet még Pomáz is. Tahitótfalu kevésbé keresett, viszont a Megyeri-híd építésével párhuzamosan megnõtt az érdeklõdés a Szentendrei-sziget iránt is. Itt 7,5 millió forinttól már lehet lakható kis házakat vásárolni. Egy új építésû 100 négyzetméter körüli ház ára itt 22-25 millió forint között van.

Szentendrén a távfûtéses panellakások ára 10-11,5 millió forint között alakul, míg a téglaépítésûek 13-18 millió forintért adhatók el. Ám van olyan terület, ami ugyan távfûtéses, de a 70 négyzetméteres lakások ára meghaladhatja a 20 milli forintot. Az üdülõ besorolású ingatlanok - faház, téliesített faház, téglaház - 9-20 millió forint közötti áron értékesíthetõk állapottól és helytõl függõen.

Új építésû, 90-120 négyzetméteres iker- és sorházak 28-37 millió forint között találhatóak meg a piacon. Nagyobb beruházásokra alkalmas terület azonban továbbra is kevés van. Budakalászon, az Omszki-tó partján áll elõkészítés alatt egy 34 lakásos társasház. Pomázon most készül el a Paradiso Lakópark 140 lakásos elsõ üteme, és már elindult a második ütem értékesítése is. Hamarosan indul Piliscsaba-Magdolnavölgy harmadik ütemének építése is, melynek keretében ikerházak és családi házak épülnek majd, hasonlóan a korábbi ütemekhez.

Elmentek a külföldiek a Fertõ-tótól

A 90-es évek elején a Fertõ-parton jelentõs osztrák és német vásárlói erõ jelent meg, sok ingatlant olcsón megvásárolva, azonban ma már többnyire õk is értékesíteni szeretnék az akkor vásárolt házakat. Mostanában a külföldi vásárló már nem jellemzõ, ehelyett a Sopronból kiköltözõk (elsõsorban fiatalok) adják a kereslet nagy részét, akik egy közepes soproni lakás áráért juthatnak 15-25 kilométerre Soprontól családi házhoz.

A Fertõ-parti települések ingatlanai esetében az olcsóbb ingatlanok (15-16 milli forintig) iránt mutatkozik leginkább kereslet, míg a 20 millió forint felettiek esetében jóval hosszabb értékesítési idõre kell felkészülni. Kivételt képeznek azok a települések, ahol valamilyen idegenforgalmi fejlesztés már megvalósult, vagy folyamatban van (pl. gyógyfürdõ Hegykõn és Balfon).

Az építési telkek árai elég széles skálán mozognak, a települések fejlettségi szintjétõl függõen 4-8 ezer forint/négyzetméter között alakulnak. 30-40 éves házak 10-15 millió forint, 10-20 éves házak 18 millió forint felett kaphatók.

Mivel kis falvakról beszélhetünk, kevés az új építésû projekt. Hegykõn a termálfürdõ mellett a Natura Vita Residence-nek jelenleg a második üteme épül. Itt, az elsõ ütemben még üdülõ apartmanok készültek, most azonban már lakásokat értékesítik. A fürdõ közelsége és szolgáltatásai, valamint Hegykõ turistavonzó létesítményei indokolják a területen megszokottnál magasabb, 300 ezer forintos négyzetméterárat. Fertõdön a volt szovjet laktanya rekonstrukciójával készültek új lakások 140-170 ezer forintos fajlagos áron, melyek értékesítése viszonylag lassú.

A Fertõ-tó rövid magyar partszakasza strandolásra csak kis részen alkalmas, így az ehhez kapcsolódó infrastruktúra sem igazán kiépített. A nemrég épült vitorláskikötõbõl viszont a schengeni csatlakozás óta a teljes tó szabadon bevitorlázható. A tavat körbefogó kerékpárúton tavasztól õszig jelentõs számú turista fordul meg, és az erre épülõ szolgáltatások (éttermek, vendégszobák) is fejlõdnek. A hegykõi termálfürdõ további fejlõdésével várható még az ottani lakóingatlan-beruházások számának emelkedése.