Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Az adóbevallás határidején áll le az ügyfélkapu

2007.05.31. 12:49
Megnehezíti az elektronikusan adózók életét, hogy a kormányzati portál és az ügyfélkapu, valamint féltucatnyi egyéb kormányzati szájt ma éjféltől holnap hajnali ötig leáll. Pont akkor kezdődik a karbantartás, amikor a tavalyi társasági adó – és még féltucatnyi egyéb adónem – bevallásának a határideje van. A leállításról döntő hivatalban azt mondják, nem jár pórul, aki pár percet késik.

Elképesztő, és megmagyarázhatatlan döntésnek nevezte egy könyvelői és adószakértői szakmai szervezet egyik vezetője azt, hogy adóbevallási határidőre helyezték az elektronikus adózáshoz szükséges kormányzati ügyfélkapu – valamint további hat kormányzati szerv, köztük a Miniszterelnöki Hivatal – portáljának leállítását.

Ma éjfélig kell benyújtani az adóbevallásokat, ám nulla órától a kormányzati portálon megjelent tájékoztatás szerint szolgáltatásbővítés és fejlesztés miatt leáll az ehhez szükséges kormányzati informatikai infrastruktúra. A döntés nagyon nehéz helyzetbe hozza azokat, akik a törvény adta jogukkal élve az utolsó percekben akarják beadni az adóbevallást – például azokat a könyvelőirodákat, amelyeknek számos cég adóbevallását kell megcsinálniuk –, de műszaki okok miatt nem tudják ezt pont éjfélig elkészíteni, vagy esetleg néhány percet késik az órájuk, mondja a szakértő.

Pár percet lehet késni

Az ügyfélkapu és a többi kormányzati szájt leállításáról a Miniszterelnöki Hivatalban működő Elektronikuskormányzat-központ (Ekk) döntött. Az Ekk főosztályvezetője, Szittner Károly kérdésünkre azt mondta, senki nem jár pórul azért, mert néhány perccel éjfél után adná be a bevallást.

"Az két dolog, hogy mit írunk ki a portálra, és valójában mikor állítjuk le a rendszert" – mondta Szittner, aki szerint megvárják, amíg "kiürül" a rendszer, és csak akkor kapcsolják ki a gépeket. Az elmúlt két bevallási időszak tapasztalatai alapján a bevallási határidőt követő egy órában néhány száz – egyszer 350, egyszer 750 – bevallás érkezett, ennél most sem számítanak többre.

A leállás egyébként egy rendszeres karbantartás része, szinte minden csütörtökről péntekre virradó éjszakán áll néhány óráig az elektronikus kormányzat. Szittner szerint a karbantartás elhalasztását most sem indokolta semmi, a bevallási határnap sem.

Hétféle bevallást várnak

Május 31-e éjfélig hétféle adónemről kell bevallást benyújtani. Eddig kell elkészíteni a 2006-os társasági adóbevallást az egyszeres könyvvitelt vezető cégeknek, a társasági adóról és a társas vállalkozások különadójáról, valamint a szakképzési hozzájárulás különbözetéről a kettős könyvvitelt vezető adózóknak, a szakképzési hozzájárulás különbözetéről egyes kettős könyvvitelt vezető adózóknak, továbbá társasági adóbevallást azoknak az adózóknak, amelyek erre az évre átléptek az eva hatálya alá. Ugyancsak ma éjfélig kell benyújtani az innovációs járulék kötelezettségéről, és a tavalyi innovációs járulékról, valamint egyes adózóknak az eváról, az egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékáról, valamint az általános forgalmi adóról és a szakképzési hozzájárulásról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!