Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A kormány sajnálja az időt az egyeztetésre

2007.02.22. 14:51
Ahhoz, hogy az érdekképviseletek hatékonyabb munkát végezhessenek, új alkotmányt kell létrehozni, és erősíteni kell az együttműködést a civil szervezetekkel - ebben mindenki egyetértett a csütörtöki MGYOSZ-konferencián.

Mindenképpen változtatni kell a kommunikáción és a hozzáálláson is, ha nemzetközileg versenyképes államot akarunk teremteni - hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége (MGYOSZ) által rendezett konferencián.

A pártok félnek, hogy elvesztik a jelentőségüket, így a civil szervezetek átpolitizálására törekszenek. Utóbbiak viszont nem találják a helyüket, hiszen nagyrészt felülről szervezettek, és gyenge a jogi legitimációjuk. A kormány az időt sajnálja, tart a viták elhúzódásától.

Az érdekképviselet egy csomó nyugdíjasnak mellékkereset, sőt a gyűléseken néha még kávét is adnak - tréfálkozott Sárközy Tamás egyetemi tanár a tétlenség okát kutatva. Az általános bírálat kevés, munkateljesítmény is szükséges ahhoz, hogy a törvényhozók komolyan tudják venni a civileket. Erre jelentene megoldást az új alkotmány, amelyben szabályoznák a "fontosabb ügyekben való egyeztetést" az érdekképviseletekkel.

Az érdekképviseleteknek nyomást kell kifejteniük a politikára, hogy tényleges változások kezdődjenek. Nincs szükség kormányformaváltásra, sem prezidenciális formára, sem kétkamarás parlamentre, ettől függetlenül számos elemet korszerűsíteni kell Sárközy véleménye szerint.

A civilszféra ma túl parttalan, erősebb körülhatárolásra van szükség. Ne minden nonprofit szervezet vehessen részt az egyeztetésekben, csak az érdek-képviseleti jellegűek. Legalább ugyanilyen fontos az is, hogy a szervezeti-jogi forma egyesület legyen, vagy egyesületi szövetség. A kormánnyal való hatékony párbeszéd előfeltétele az érdekképviseletek integrációja, ami nem csak fúziót jelenthet: a legkívánatosabb az unió volna - áll Sárközy tanulmányában. Ezzel a konferencián felszólalók többsége egyetértett.

A Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) jó kiindulási alapot jelent, figyelembe kell venni azonban azt is, hogy az ilyen jellegű folyamatok nem lehetnek radikálisak, lépésről lépésre kell őket megvalósítani - véli Sárközy Tamás. Ezzel ellentétben Széles Gábor szerint a GSZT elrettentő példának tekinthető, ugyanis az a társaság is felülről jövő kezdeményezés eredménye.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?