Diána
12 °C
27 °C

A kormány sajnálja az időt az egyeztetésre

2007.02.22. 14:51
Ahhoz, hogy az érdekképviseletek hatékonyabb munkát végezhessenek, új alkotmányt kell létrehozni, és erősíteni kell az együttműködést a civil szervezetekkel - ebben mindenki egyetértett a csütörtöki MGYOSZ-konferencián.

Mindenképpen változtatni kell a kommunikáción és a hozzáálláson is, ha nemzetközileg versenyképes államot akarunk teremteni - hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége (MGYOSZ) által rendezett konferencián.

A pártok félnek, hogy elvesztik a jelentőségüket, így a civil szervezetek átpolitizálására törekszenek. Utóbbiak viszont nem találják a helyüket, hiszen nagyrészt felülről szervezettek, és gyenge a jogi legitimációjuk. A kormány az időt sajnálja, tart a viták elhúzódásától.

Az érdekképviselet egy csomó nyugdíjasnak mellékkereset, sőt a gyűléseken néha még kávét is adnak - tréfálkozott Sárközy Tamás egyetemi tanár a tétlenség okát kutatva. Az általános bírálat kevés, munkateljesítmény is szükséges ahhoz, hogy a törvényhozók komolyan tudják venni a civileket. Erre jelentene megoldást az új alkotmány, amelyben szabályoznák a "fontosabb ügyekben való egyeztetést" az érdekképviseletekkel.

Az érdekképviseleteknek nyomást kell kifejteniük a politikára, hogy tényleges változások kezdődjenek. Nincs szükség kormányformaváltásra, sem prezidenciális formára, sem kétkamarás parlamentre, ettől függetlenül számos elemet korszerűsíteni kell Sárközy véleménye szerint.

A civilszféra ma túl parttalan, erősebb körülhatárolásra van szükség. Ne minden nonprofit szervezet vehessen részt az egyeztetésekben, csak az érdek-képviseleti jellegűek. Legalább ugyanilyen fontos az is, hogy a szervezeti-jogi forma egyesület legyen, vagy egyesületi szövetség. A kormánnyal való hatékony párbeszéd előfeltétele az érdekképviseletek integrációja, ami nem csak fúziót jelenthet: a legkívánatosabb az unió volna - áll Sárközy tanulmányában. Ezzel a konferencián felszólalók többsége egyetértett.

A Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) jó kiindulási alapot jelent, figyelembe kell venni azonban azt is, hogy az ilyen jellegű folyamatok nem lehetnek radikálisak, lépésről lépésre kell őket megvalósítani - véli Sárközy Tamás. Ezzel ellentétben Széles Gábor szerint a GSZT elrettentő példának tekinthető, ugyanis az a társaság is felülről jövő kezdeményezés eredménye.