Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Pláza épül a Kábelművek helyén

2006.05.24. 15:01
Szerdán helyezték el a hajdani Magyar Kábelművek helyén épülő szórakoztató- és bevásárlóközpont alapkövét. A 13 hektáros területen az első újbudai pláza kialakítására hatmilliárd forintot költenek.

Az izraeli tulajdonú Sybil Holding Kft. 6 milliárd forintos barnamezős beruházásában megkezdődik az Új Buda Center építése Budapesten, a Budafoki út és a Hengermalom utca sarkán. Az ingatlankomplexum alapkövét szerdán tették le.


Itt épül az Új Buda Center

Motti Peretz, a fejlesztő cég ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta: a korábbi Magyar Kábelművek gyárépületét alakítják át. Az ingatlanon 15 000 négyzetméternyi üzlethelységet, valamint 11 000 négyzetméternyi szórakoztató- és rekreációs központot hoznak létre. Az Új Buda Center lesz az első korszerű bevásárlóközpont a XI. kerületben, és várhatóan már ez év őszén átadják.

Építhet a TriGránit Bukarestben
Szerdán Borbély László középítkezésért és területrendezésért felelős miniszter és Nathaniel Rotschild, a TriGránit társtulajdonosa aláírta az Esplanada City Center kivitelezéséről szóló megállapodást a román fővárosban. Az Esplanada-komplexumot Bukarest központjában alakítják ki, azon a jelenleg üres telken, ahová a Ceausescu-rezsim a Megéneklünk, Románia! létesítményt tervezte. Az egymilliárd eurós beruházás a magán- és közszféra közötti együttműködés révén valósul meg: a román állam 49 évre haszonbérbe adja a beruházónak a 107 140 négyzetmétert, ahol az új városnegyed épül, amelyben bevásárló- és szórakoztatóközpontok, kulturális létesítmények, irodaházak, szállodák és parkolóházak lesznek.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere az ünnepségen azt mondta: a főváros XI. kerülete Dél-Budapest egyik leggyorsabb ütemben fejlődő területe, amely néhány éven belül az egyik legszebb és legmodernebb városrésszé válhat. Molnár Gyula kerületi polgármester arról beszélt, hogy a kétemeletes központ nagy előnye a városközponthoz közeli elhelyezkedése lesz.

A fejlesztés az Amerikában honos "strip mall" mintáját követi, azaz külső megközelítésű bevásárlóközpontként az üzletekhez közvetlenül a parkolóból lehet eljutni (hazánkban eddig csak a hat üzletet működtető Stop.Shop hálózat áruházai képviselték ezt a szemléletet).

A Budafoki úton található 13 hektáros területet több mint 14,5 millió euróért (3,5 milliárd forintért) 2004 decemberében vásárolta meg olasz Pirellitől az Új Buda Center szomszédságában a Nádorliget lakóparkot is fejlesztő Sajó Befektetési Rt. és az izraeli Sybil Holding. A Sybil Holdings Kft. az izraeli Sybil Holdings Ltd. cégcsoport leányvállalata, kiadható üzlethelyeinek területe eléri a 200 000 négyzetmétert. A cég elsősorban Magyarországon, Csehországban, Németországban, Bulgáriában és Törökországban keres fejlesztési lehetőségeket.