Mátyás
-6 °C
1 °C

Tömeges elbocsátások a közszférában?

2005.04.29. 08:33
Legalább annyi elbocsátás várható az idén a közszférából, mint a Bokros-csomag idején történt, írja megbízható forrásokra hivatkozva a Világgazdaság.

Még nem tudni, hogy a leépítés mely területeket érinti, írja a lap, azonban ha valóban annyian veszítik el munkahelyüket, mint a Bokros-csomag idején, akkor újabb 22 ezer fővel csappan meg a közszférában foglalkoztatottak száma.

A Világgazdaság értesülései nem terjednek ki arra, hogy a közigazgatást, a honvédelmet, a társadalombiztosítást, az oktatást, az egészségügyet, vagy a szociális ellátást érinti-e a létszámcsökkentés.

Újra kell gondolni

A minisztériumok és a háttérintézmények számának felülvizsgálatára van szükség - ismerte el a lapnak Filló Pál (MSZP), a munkaügyi bizottság alelnöke. Filló szerint azt is érdemes lenne átgondolni, hogy valóban a köztisztviselőknek kell-e minden olyan feladatot ellátni, ami most a közszférához tartozik.

A Világgazdaság a munkaügyi bizottság alelnökétől azt is megtudta, hogy jelenleg negyven olyan jogszabály módosítására készülnek, amely a munka világát érinti, és még ebben a fél évben benyújtják az indítványokat.

Fejnehéz a közszféra

Az átszervezéseket szorgalmazza Vadász János, közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott, aki azonban nem tud olyan központi elhatározásról, amely nagy létszámcsökkentéshez vezetne, fogalmaz a lap.

Vadász a Világgazdaságnak azt mondta, véleménye szerint "fejnehéz" a közszféra. Ez szerinte azt jelenti, hogy a közigazgatásnak túl jó az érdekérvényesítő képessége, a közszolgáltatásé viszont gyenge, így az utóbbi időben a közszolgáltatás területéről történtek "ésszerűtlen" elbocsátások.