Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Panel és panel közt igenis van különbség

2006.07.05. 12:21
Míg Gazdagrét továbbra is az egyik legnépszerűbb lakótelepnek számít a fővárosban, addig a "szomszédos" Őrmezőn nehézségekbe ütközhetünk, ha értékesíteni akarjuk ingatlanunkat. A XI. kerületben nem a rossz elhelyezkedésű panellakás az egyetlen ingatlan, amelytől nehéz jó áron megszabadulni. A száz négyzetméteresnél nagyobb polgári otthonoknak szintén problémás gazdát találni.

A XI. kerület nagyobb lakótelepei közül egyértelműen Gazdagrét számít a legkedveltebbnek. Az itteni lakások négyzetméterára átlagosan 220-250 ezer forint körül alakul, de adott esetben ennél is találhatunk drágábbat. Egy kisebb, 30 négyzetméteres garzonlakást nagyjából 8,5 millió forintért lehet értékesíteni, míg egy hasonló Őrmezőn csak 7-7,2 millió forintért cserél gazdát.

Őrmezőn az átlagos lakásárak is jóval alacsonyabbak, négyzetméterenként 180 ezer forint körüli szinten mozognak. Őrmezőn az alacsony kereslet oka a terület elszigeteltsége, állítja Kovács Zsolt, az Otthon Centrum munkatársa. A lakótelep ugyanis a Budaörsi út és a vasút közé van "beszorítva".<>

Lakás van, telek nincs

Akik családi házba vágynak, azoknak számos lehetőségük van a XI. kerületen belül - hacsak nem maguk akarnak építkezni. Sasadon és Kelenvölgyben hozzávetőlegesen 70 millió forintnál kezdődnek a jó minőségű családi házak. Új házat azonban már nem nagyon lehet építeni, az üres telkek piaca ugyanis szűk.

Emellett sokan spekulatív céllal tulajdonolnak építési telkeket, és jellemzően kivárják, amíg egy fejlesztő - többlakásos társasház építésére - hajlandó a jelenleg négyzetméterenkénti 60 000 forintos piaci árnál többet kínálni érte.

Amíg a családi házak piaca élénk, a belbudai részeken szinte lehetetlen értékesíteni a 100 négyzetméter fölötti nagypolgári lakásokat - mondja Kovács Zsolt. A piaci szakértő szerint akik ekkora lakást vennének, azok inkább külsőbb részeken keresnek, így erre a piaci szegmensre nem nagyon van kereslet.

A nagypolgári lakások árai a kerület belsőbb részein négyzetméterenként 220-300 ezer forint körül alakulnak. Ennél csak jóval drágábban juthatunk ingatlanhoz az olyan patinás városrészeken, mint a Sashegy és a Gellérthegy, ahol jellemzően 400-500 forintos négyzetméterárral kell számolniuk az odaköltözőknek.

A kerület másik felkapottnak tekinthető részén, Sasadon a családi házak mellett a társasházai lakásoknak is élénk piacuk van. Régebbi lakások esetében 300-350 ezer, néhány éve épülteknél 400-450 ezer, új építésűeknél 500 ezer forintos négyzetméterárral kalkulálhatunk.

Nem számít a 4-es metró

A piaci szereplők a 4-es metró építésétől egyelőre nem várnak pozitív hatást a kerület ingatlanpiacán. A tervezett 2010-es átadás túlságosan messze van, és egyelőre nem elhanyagolhatóak a bizonytalansági tényezők a közlekedési projektben. Ugyancsak a bizonytalanságok miatt vesztett népszerűségéből a Madárhegy, sokakat elijeszt ugyanis a Törökbálinti út-Réthegyi út-Barackmag utca által határolt hasznosítatlan terület, amellyel kapcsolatban az önkormányzat szándékai bem ismertek még.

Csakúgy, mint a főváros más részein, a XI. kerület lakáspiacán is jellemző folyamat, hogy az eladók sok esetben túlárazzák ingatlanaikat, így azokat huzamosabb ideig nem képesek értékesíteni. A megfelelően árazott ingatlanokat azonban általában gyorsan el lehet adni - mondja a szakértő.