Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Panel és panel közt igenis van különbség

2006.07.05. 12:21
Míg Gazdagrét továbbra is az egyik legnépszerűbb lakótelepnek számít a fővárosban, addig a "szomszédos" Őrmezőn nehézségekbe ütközhetünk, ha értékesíteni akarjuk ingatlanunkat. A XI. kerületben nem a rossz elhelyezkedésű panellakás az egyetlen ingatlan, amelytől nehéz jó áron megszabadulni. A száz négyzetméteresnél nagyobb polgári otthonoknak szintén problémás gazdát találni.

A XI. kerület nagyobb lakótelepei közül egyértelműen Gazdagrét számít a legkedveltebbnek. Az itteni lakások négyzetméterára átlagosan 220-250 ezer forint körül alakul, de adott esetben ennél is találhatunk drágábbat. Egy kisebb, 30 négyzetméteres garzonlakást nagyjából 8,5 millió forintért lehet értékesíteni, míg egy hasonló Őrmezőn csak 7-7,2 millió forintért cserél gazdát.

Őrmezőn az átlagos lakásárak is jóval alacsonyabbak, négyzetméterenként 180 ezer forint körüli szinten mozognak. Őrmezőn az alacsony kereslet oka a terület elszigeteltsége, állítja Kovács Zsolt, az Otthon Centrum munkatársa. A lakótelep ugyanis a Budaörsi út és a vasút közé van "beszorítva".<>

Lakás van, telek nincs

Akik családi házba vágynak, azoknak számos lehetőségük van a XI. kerületen belül - hacsak nem maguk akarnak építkezni. Sasadon és Kelenvölgyben hozzávetőlegesen 70 millió forintnál kezdődnek a jó minőségű családi házak. Új házat azonban már nem nagyon lehet építeni, az üres telkek piaca ugyanis szűk.

Emellett sokan spekulatív céllal tulajdonolnak építési telkeket, és jellemzően kivárják, amíg egy fejlesztő - többlakásos társasház építésére - hajlandó a jelenleg négyzetméterenkénti 60 000 forintos piaci árnál többet kínálni érte.

Amíg a családi házak piaca élénk, a belbudai részeken szinte lehetetlen értékesíteni a 100 négyzetméter fölötti nagypolgári lakásokat - mondja Kovács Zsolt. A piaci szakértő szerint akik ekkora lakást vennének, azok inkább külsőbb részeken keresnek, így erre a piaci szegmensre nem nagyon van kereslet.

A nagypolgári lakások árai a kerület belsőbb részein négyzetméterenként 220-300 ezer forint körül alakulnak. Ennél csak jóval drágábban juthatunk ingatlanhoz az olyan patinás városrészeken, mint a Sashegy és a Gellérthegy, ahol jellemzően 400-500 forintos négyzetméterárral kell számolniuk az odaköltözőknek.

A kerület másik felkapottnak tekinthető részén, Sasadon a családi házak mellett a társasházai lakásoknak is élénk piacuk van. Régebbi lakások esetében 300-350 ezer, néhány éve épülteknél 400-450 ezer, új építésűeknél 500 ezer forintos négyzetméterárral kalkulálhatunk.

Nem számít a 4-es metró

A piaci szereplők a 4-es metró építésétől egyelőre nem várnak pozitív hatást a kerület ingatlanpiacán. A tervezett 2010-es átadás túlságosan messze van, és egyelőre nem elhanyagolhatóak a bizonytalansági tényezők a közlekedési projektben. Ugyancsak a bizonytalanságok miatt vesztett népszerűségéből a Madárhegy, sokakat elijeszt ugyanis a Törökbálinti út-Réthegyi út-Barackmag utca által határolt hasznosítatlan terület, amellyel kapcsolatban az önkormányzat szándékai bem ismertek még.

Csakúgy, mint a főváros más részein, a XI. kerület lakáspiacán is jellemző folyamat, hogy az eladók sok esetben túlárazzák ingatlanaikat, így azokat huzamosabb ideig nem képesek értékesíteni. A megfelelően árazott ingatlanokat azonban általában gyorsan el lehet adni - mondja a szakértő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!