Dömötör
-1 °C
14 °C

Tizenöt százalékkal olcsóbb lehet a távhő januártól

2008.12.09. 06:38
Három tényező miatt, összességében tizenöt százalékkal csökkenhet januártól a budapesti távfűtés díja, ha a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat elfogadja a Főtáv javaslatát az alapdíj csökkentésére.

A Budapesti Erőmű - a fővárosi távfűtés legnagyobb hőtermelője - a kapcsolt energiatermelés révén éves szinten kétmilliárd forinttal tudja a jelenleginél olcsóbban adni a távhőt, valamint a kormány döntése szerint minden fogyasztó (tehát nem csupán a budapestiek) januártól 1150 forint/hó központi támogatásban részesül, ezáltal összességében az átlagosnak tekinthető 260 ezer forintos éves díj 30-35 ezerrel csökkenhet.

Küszöbön áll a távhőár csökkentéséről szóló megállapodás aláírása a Főtáv és a budapesti távhőszolgáltatás hatvan százalékát biztosító Budapesti Erőmű Zrt. között, amelynek értelmében az erőmű éves szinten kétmilliárd forinttal csökkenti a távhő díját, mondta a Napi Gazdaságnak Hónig Péter vezérigazgató-helyettes.

Az árcsökkentést a kapcsolt energiatermelés (amikor a hő- és villamosenergia-termelést egyszerre biztosítja az erőmű és az áramtermelés átvételét kötelező ár segíti) ártámogatása teszi lehetővé. A Főtáv szerint ezzel a jelenlegi 3750 forint/gigajoule hőár mintegy 200 forinttal lesz olcsóbb. Az éves átlagos 43,1 gigajoule fogyasztással, valamint a januártól minden távfűtéses lakásnak járó 1150 forint/hó központi támogatást figyelembe véve nagyjából tízszázalékos éves díjcsökkenés jön ki. Balog Róbert szóvivő szerint ehhez jöhet még egy további öt százalék körüli kedvezmény, amennyiben a Fővárosi Önkormányzat elfogadja a Főtáv alapdíj-mérséklési javaslatát.