Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Hogyan fedte el a kormány a gazdasági problémákat?

2008.05.09. 09:38
Ha az évezred elején a költségvetés nem osztogat, a ténylegesen megvalósultnál 1 százalékponttal alacsonyabb lett volna az éves növekedés. Az MNB új tanulmányáról annak szerzőit kérdezheti a Portfolio.hu fórumában.

Már régen sejthettük volna, hogy baj van a gazdasági növekedéssel, de a költségvetési kiköltekezés (és az uniós konjunktúra ingadozásai) során stabilan maradó GDP-bővülési ütemünk elringatott minket. Ezt a megállapítást már több szakértő is osztotta az utóbbi időben, hiszen tavaly az unió leggyengébb növekedési eredményét mutattuk fel, így újra kellett értékelni teljesítményünket. A jegybank most hiánypótló írást jelentetett meg, ami megpróbálja számszerűsíteni, hogyan is "fedte el" a fiskális expanzió a gazdaság valódi teljesítményét. Kérdezzen Ön is az MNB szakértőitől!

Hornok Cecília, Jakab M. Zoltán és P. Kiss Gábor MNB Szemlében megjelent elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy 2001 és 2006 között a magyar gazdasági helyzet értékelését nehezítette a fiskális lazítás, amely számos csatornán keresztül élénkítette a gazdaságot. Ennek következtében, míg 2001-2003-ban a világgazdaságban átmeneti lassulás játszódott le, a magyar növekedés stabilan magas maradt, és a magyar potenciális növekedésről alkotott kép is mesterségesen felfelé torzult.

Fiskális expanzió nélkül a magyar GDP növekedési üteme 2001-2003 között a ténylegesen megvalósultnál átlagosan 1 százalékponttal alacsonyabb lett volna, és a hazai konjunktúraciklus nagyobb együttmozgást mutatott volna az európaival.