Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

200 milliárdért ment Veres Kínába

2008.10.30. 08:34
Hatalmas magyarországi beruházásokról tárgyal a pénzügyminiszter Kínában. A Világgazdaság értesülései szerint Veres János összesen 200 milliárd dollárnyi kínai befektetésről állapodhat meg. Magyarország lehet Kína európai ugródeszkája.

Grandiózus kínai tervek esetleges magyarországi megvalósításáról tárgyal Kínában Veres János, írja a Világgazdaság. A lap információi szerint a pénzügyminiszter azért utazott kedden az ázsiai országba, hogy egy összességében kétszázmilliárd dollár értékű, két nagyobb elemből álló projektről folytasson megbeszéléseket.

A lap úgy tudja, Kína ekkora összeget különített el arra a célra, hogy erőteljes jelenlétet teremtsen magának első lépésben a régiónkban, majd Nyugat-Európában is. Magyarországnak jó esélyei vannak arra, hogy mindezt innen kiindulva hajtsa végre. Ez közvetlenül és közvetetten is komoly bevételekhez juttatná Magyarországot.

Egyrészt a több mint 50 éve alapított, 1,3 milliárd jüan saját tőkéjű Shanghai Construction Group (SCG) szeretne üzletekhez jutni a régióban – s ehhez hozná a finanszírozást is. A 225 legnagyobb forgalmú építőipari cég világlistáján tavaly 57. társaság több vasútvonatalat, hidat épített Kínában, s húsz országban vett részt főleg infrastrukturális beruházásokban. A kínai fejlesztési bank szeretne aktív szerepet is vállalni a régióban, beleértve a hitelkihelyezést és az alapkezelést is.

Kína többször kinyilvánította, hogy központi, akár elosztó szerepet szán Magyarországnak európai piacnyerésében. Itt él a térségben a legnagyobb lélekszámú kínai kolónia, több működőtőke-befektetést hajtottak már végre kínai cégek, és megtelepedett már nálunk a Bank of China is.