Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kevesebb lakás épül

2005.08.02. 09:55
Ebben az évben eddig 11 ezer lakásra adtak használatbavételi engedélyt, és 25 ezer lakásra építési engedélyt. A KSH adatai szerint a lakások egyre nagyobb részét építik a fővárosban.
Az év első felében 15 ezer felépített lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 25 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 11 százalékkal több, az új lakásépítési engedélyeké 10 százalékkal kevesebb, mint az előző év első felében volt - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A lakásépítés területi szerkezete egyre inkább a főváros felé tolódik el. Mind a használatba vett lakások, mind az új lakásépítési engedélyek 31 százaléka Budapestet érinti, egy évvel ezelőtt 19 és 24 százalék volt ugyanez a részarány.

Kis lakások

A főváros lendületes növekedése mellett a megyei jogú városok mutatják a legerőteljesebb visszaesést, ahol 20 százalékkal csökkent a befejezett lakások száma és 36 százalékkal kevesebb új engedélyt adtak ki lakásépítésre, mint 2004 első hat hónapjában. A befejezett lakások átlag feletti növekedése Budapesten kívül csak Heves, Zala és kisebb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre jellemző, a megyék nagyobbik felében 10-40 százalékos a visszaesés.

Az országos lakásépítés jellemzőit elsősorban a budapesti építkezések sajátosságai határozzák meg, ahol a használatba vett lakások több mint 80 százalékát vállalkozók építették értékesítésre, többlakásos épületekben, az építőipari kivitelezésnek pedig a fővárosban már 90 százalék fölötti a részesedése. 2004 első félévéhez képest 79 százalékkal több lakás épült itt, ám a növekedés a 80 négyzetméternél kisebb lakásokra korlátozódott. A 40 négyzetméter alatti lakások száma több mint a duplája, a 40-60 négyzetmétereseké közel a két és félszerese 2004 hasonló időszakának, míg a 100 négyzetméter feletti lakások száma a háromnegyedére esett vissza. A fővárosi új lakások átlagos alapterülete 62 négyzetméter, 16 négyzetméterrel kisebb, mint egy évvel ezelőtt.

Országos átlagban (a fővárosi jellemzőkhöz hasonlóan) a használatba vett lakások számának növekedése a vállalkozói, eladásra szánt lakásoknál jelentkezik, egyharmaddal több épült belőlük, mint egy évvel korábban. A családi házas építkezések túlsúlya megszűnt; az új többszintes, többlakásos és a lakóparki épületekben együttesen annyi lakás épült, mint az új családi házakban. Az építési formák változásával a kislakások felé tolódik el a lakásépítés, az átlagos alapterület 89 négyzetméter, tavaly 95 négyzetméter volt. A lakások több mint kétharmada építőipari kivitelezésben készült, a lakossági házilagos kivitelezés mindössze 28 százalékot képviselt.