Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Keresni is lehet az új lakáson

2007.10.31. 07:34
Noha az ingatlanpiacon az átlagos áremelkedés nem tartott lépést idén a beruházói költségek növekedésével, a jó helyen lévő lakásokon nagyokat lehetett kaszálni. Az átlagos 5-7 százalékkal szemben egyes helyeken 10-15 százalékkal is nőtt az új építésű otthonok ára. Már vidéken is vannak félmillió forint körüli négyzetméterárak.

Az idén eddig átlagosan 5-7 százalékkal emelkedtek a fővárosi újlakások árai. Azonban a jobb helyeken, illetve a már átadott épületekben volt példa 10-15 százalékos drágulásra is – mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője.

A társaság felmérése szerint az átlagos áremelkedés nem tartott lépést a 8-9 százalék körüli beruházói költségnövekménnyel. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a beruházók profitrátája csökkent, másrészt jól járnak azok a befektetési célú lakásvásárlók, akik ügyesen választják meg a lakásprojektet.

Általánosságban elmondható, hogy egy-egy beruházás életciklusán végig emelkedik a lakások fajlagos ára. A vidéki újlakás-négyzetméterárak átlagosan 10-15 százalékkal múlják alul a budapesti tömegpiac alsó szélét – alapvetően az olcsóbb telkek miatt –, de a nagyobb városokban, például Győrben és Debrecenben találkozni 400-500 ezer forintos kínálattal is.

A használt lakásokról, megbízható statisztikai adatbázis híján, az OC szakértője nem kívánt árprognózist adni, azt azonban elmondta, hogy a forgalom volumene idén tíz százalék körüli mértékben csökken. Véleménye szerint a használtlakás-piac élénkülését eredményezheti, ha megvalósul az a kormányzati elképzelés, hogy az illetékhivatalok – a hivatalos szerveknek ingyenesen, a bankoknak és ingatlanforgalmazóknak díj ellenében – kiadják az adásvétellel kapcsolatos információkat. Ezek az adatok ugyanis a használtlakások eladóit szembesíthetik majd a valós piaccal és ritkábbá válhat az ingatlanok túlárazása.

A lakásépítési volumenben vélhetően 2006 volt a mélypont, ezután idén kisebb, jövőre jelentősebb élénkülés várható. A már átadott, de még vevőre váró lakások száma Budapesten stagnál, jelenleg 1300-1400 ilyen ingatlanról lehet szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!