Valér
4 °C
8 °C

Kapósak az újpesti panelek

2006.08.18. 09:09
A fővárosi átlagnál jóval drágábban lehet venni panellakásokat Újpesten; a négyzetméterenkénti ár a 240 ezer forintot is elérheti. A panelek főként a kerület északi szélén lévő Káposztásmegyeren keresettek. A családi házak viszont - elsősorban az agglomeráció közelsége miatt - nehezen eladhatók. Akár 30 millióért is kaphatunk jó állapotú családi otthont.

A főváros északi kapuja, a Duna bal partján elhelyezkedő Újpest kedvező adottságai, jó tömegközlekedése révén ingatlanpiaci szempontból Budapest egyik fontos övezete. Az anyagi lehetőségeik vagy egyéb megfontolások alapján a peremkerületek között gondolkodó befektetők, új otthont kereső családok számára ideális az elhelyezkedése.

Káposztásmegyer felfejlesztésével közkedvelt, új városrész alakult ki, amely az 1980-as években felépített panel- és téglalakásaival elérhető áron biztosít otthonos, parkosított életteret. Dunakeszi az előző években egyre népszerűbbé vált, a fejlesztők hatalmas beruházásai révén számos lakópark jött létre, ami változatos otthonteremtési lehetőségeket kínál.

Panelek széles ársávban

Reális piaci áron nem nehéz panellakásokat értékesíteni, hiszen Újpest szerepe ebben a szegmensben némiképp speciális - mondta Csejtei Zoltán, az Otthon Centrum helyi partnere, a Juhász & Csejtei Kft. ügyvezetője. Újpest központjában, a metróvégállomástól néhány percre 200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kaphatóak panellakások, de ez nagy szórást jelent a különböző méreteknél. Kisebb, 35-38 négyzetméteres lakásoknál akár 240 ezer forint is lehet, míg a nagyobb, 68-72 négyzetmétereseknél már 160 ezer forintos áron is vásárolhatóak. Mindez egy átlagos lakásnál 10 millió forintos nagyságrendet jelent.

A metrótól közvetlen villamoskapcsolattal elérhető Káposztásmegyeren a megszokott pesti panelekhez képest sokkal élhetőbb, technológiai szempontból is modernebb, több esetben sorház jellegű, sátortetős, négyemeletes épületekben érhetőek el lakások. Káposztásmegyer parkosított, jó infrastuktúrájú városrész, a panellakásokat kereső személyek azonban nagyon árérzékenyek. Az olcsó, felújításra váró lakások a keresettek, amelyeket az új tulajdonos saját igényei szerint alakíthat át. Lakások 170 ezer forintos négyzetméterenkénti árért is vásárolhatóak, ez pedig jelentős árkülönbség a belső kerületekhez képest - mondta Kiss Péterné, a PEKI Ingatlan Kft. képviseletében.

Új lakások 280 ezertől

A használt téglalakások már érezhetően magasabb vásárlói igényt testesítenek meg, mely a tranzakciós árakban is tükröződik. A lakások a kerületben többnyire szórtan helyezkednek el, a több évtizedes múltra visszatekintő használt tégla lakások ára 12-16 millió forint.

A családi házas értékesítés komoly gondokkal küzd, az ügyfelek jellemzően szeretik túlértékelni ingatlanjukat, így átlagosan egyéves értékesítési időtávval lehet számolni. A Vécsey utca és környéke kimondottan felkapott családi házas övezetnek számít a kerületben, emellett még a megyeri részen érdemes szétnézniük az érdeklődőknek. Jellemzően 30 és 50 millió forint között cserélnek gazdát a családi házak. A sáv felső részéhez tartozó összegért már valóban igényes, jó állapotú, újszerű (5-10 éve épült) házba lehet költözni.

Dunakeszire még kimennének

Az északi agglomerációba irányuló intenzív kiköltözési hullám mára lecsengett, de egyelőre még ellentétes folyamatokról, a fővárosba történő visszaköltözésről sem beszélhetünk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Dunakeszire még szívesen kimennének - itt az olcsóbb telkek miatt 15-20 millióval is olcsóbb lehet egy ház -, ennél messzebbről (Vác és Göd) azonban már nem nagyon ingáznának az emberek.

Az új lakások piaca is élénk, a kerületben jellemzően 50-100 lakásos lakópark jellegű fejlesztések valósulnak meg. Az új építésű lakások négyzetméterenkénti ára 280-300 ezer forint közelében mozog. A főváros egészében érzékelhető trendek természetesen itt is jellemzőek. Alepvetően kínálati piacról beszélhetünk, ahol a vevők igényeiknek megfelelően válogathatnak az elhelyezkedés, az elvárt minőségi szempontok és a vételár figyelembe vételével. Mindez egyben a piac letisztulását mutatja, ahol a referenciák, a nyújtott garanciák szerepe egyre fontosabb - fogalmazott Csejtei Zoltán.