Jácint
17 °C
31 °C

Újpestre menni jó

2007.05.31. 07:44
Egyértelműen az egyik kedvező árfekvésű alternatívát kínálja a budapesti ingatlanpiacon a IV. kerület. Újpesten széles választékot találunk mind panellakásból, mind használt vagy újépítésű lakásból, családi házból. A szomszédos XIII. kerületnél lényegesen olcsóbban vásárolhatunk itt új lakást, miközben a városrész tömegközlekedése is kifejezetten jónak mondható.

Újpest jelentős panelrengeteggel rendelkezik, számos más panelház mellett ebben a kerületben találjuk az egyik legkésőbbi építésű Káposztásmegyer lakótelepet. Káposztásmegyeren jellemzően 190-220 ezer, míg Újpest többi lakótelepében – ezek közül különösen népszerű a Virág, Nyár, Rózsa utca környéke – 170-180 ezer forintos négyzetméterárakra számíthatunk.

Látható tehát, hogy a IV. kerület panelárai jelentősen elmaradnak a népszerű paneldesztinációktól, így a Pók utcaitól (240-300 ezer forint négyzetméterenként) vagy Gazdagréttől (210-270 ezer forintos négyzetméterár), holott a kerület tömegközlekedése, részben a kék metrónak köszönhetően, kifejezetten jónak mondható. A lakáspiac mostohagyermekeinek itt is a viszonylag rossz elhelyezkedésű nagy alapterületű panellakások számítanak, sok esetben egy 70 négyzetmétert meghaladó területű lakásért sem tudnak 10 millió forintot elkérni az eladók.

Újpesten újépítésű lakásokból sincs hiány, akik megszerették a környéket, de elegük van a panelből, azok választhatják a Káposztásmegyer szomszédságában épült Homoktövis Lakóparkot is, ahol 290 ezer forintos négyzetméterár mellett vehetünk lakást. A kerületben, elhelyezkedéstől függően, négyzetméterenként 245-350 ezer forintos áron találunk újépítésű ingatlanokat, azaz a legolcsóbb újépítésű és a legdrágább panellakások árai között adott esetben csupán 10-15% különbség van.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője szerint a IV. kerületben némileg kevésbé keresettek a használt téglaépítésű lakások, melyeknek árai jellemzően 200-280 ezer forint/nm között mozognak, azaz az árakat tekintve bőven van átfedés a használt téglaépítésű és a panellakások között. Népszerű viszont a vásárlók körében Újpest kertvárosi része, a kerületben a családi házak árai 17 millió forinttól indulnak, de egy nagyon jó állapotú, kb. 100 négyzetméteres házért is csak 30 milliót kell fizessünk.

Nem követik a trendet

Nem követi az általános fővárosi trendet Újpest a lakásépítések tekintetében. Az Otthon Centrum adatai szerint 2007-ben várhatóan csak Újpesten és a XII. kerületben adnak át kevesebb lakást, mint 2006-ban. A kerület egyértelműen legnagyobb projektje a CEU Reality városközpontfejlesztése, a Károlyi Városközponton belül a fejlesztő tervei szerint összesen 900 lakást építenek majd fel, s a lakások egyharmada pedig négy, egyenként 17 méteres lakótoronyban kap majd helyet.<> <> A nagyszabású projektben, mely Angyalföld és Újpest határán épül 50 ezer négyzetméternyi irodaterület és kereskedelmi ingatlanok is kialakításra kerülnek. A Károlyi Városközpont lakásai érezhetően drágábbak a kerület legtöbb újépítésű lakásánál, hiszen átlagosan 350 ezer forintos négyzetméterár mellett értékesítették eddig a lakásokat, s az ár a toronyházakban szignifikánsan magasabb lesz.