Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újpestre menni jó

2007.05.31. 07:44
Egyértelműen az egyik kedvező árfekvésű alternatívát kínálja a budapesti ingatlanpiacon a IV. kerület. Újpesten széles választékot találunk mind panellakásból, mind használt vagy újépítésű lakásból, családi házból. A szomszédos XIII. kerületnél lényegesen olcsóbban vásárolhatunk itt új lakást, miközben a városrész tömegközlekedése is kifejezetten jónak mondható.

Újpest jelentős panelrengeteggel rendelkezik, számos más panelház mellett ebben a kerületben találjuk az egyik legkésőbbi építésű Káposztásmegyer lakótelepet. Káposztásmegyeren jellemzően 190-220 ezer, míg Újpest többi lakótelepében – ezek közül különösen népszerű a Virág, Nyár, Rózsa utca környéke – 170-180 ezer forintos négyzetméterárakra számíthatunk.

Látható tehát, hogy a IV. kerület panelárai jelentősen elmaradnak a népszerű paneldesztinációktól, így a Pók utcaitól (240-300 ezer forint négyzetméterenként) vagy Gazdagréttől (210-270 ezer forintos négyzetméterár), holott a kerület tömegközlekedése, részben a kék metrónak köszönhetően, kifejezetten jónak mondható. A lakáspiac mostohagyermekeinek itt is a viszonylag rossz elhelyezkedésű nagy alapterületű panellakások számítanak, sok esetben egy 70 négyzetmétert meghaladó területű lakásért sem tudnak 10 millió forintot elkérni az eladók.

Újpesten újépítésű lakásokból sincs hiány, akik megszerették a környéket, de elegük van a panelből, azok választhatják a Káposztásmegyer szomszédságában épült Homoktövis Lakóparkot is, ahol 290 ezer forintos négyzetméterár mellett vehetünk lakást. A kerületben, elhelyezkedéstől függően, négyzetméterenként 245-350 ezer forintos áron találunk újépítésű ingatlanokat, azaz a legolcsóbb újépítésű és a legdrágább panellakások árai között adott esetben csupán 10-15% különbség van.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője szerint a IV. kerületben némileg kevésbé keresettek a használt téglaépítésű lakások, melyeknek árai jellemzően 200-280 ezer forint/nm között mozognak, azaz az árakat tekintve bőven van átfedés a használt téglaépítésű és a panellakások között. Népszerű viszont a vásárlók körében Újpest kertvárosi része, a kerületben a családi házak árai 17 millió forinttól indulnak, de egy nagyon jó állapotú, kb. 100 négyzetméteres házért is csak 30 milliót kell fizessünk.

Nem követik a trendet

Nem követi az általános fővárosi trendet Újpest a lakásépítések tekintetében. Az Otthon Centrum adatai szerint 2007-ben várhatóan csak Újpesten és a XII. kerületben adnak át kevesebb lakást, mint 2006-ban. A kerület egyértelműen legnagyobb projektje a CEU Reality városközpontfejlesztése, a Károlyi Városközponton belül a fejlesztő tervei szerint összesen 900 lakást építenek majd fel, s a lakások egyharmada pedig négy, egyenként 17 méteres lakótoronyban kap majd helyet.<> <> A nagyszabású projektben, mely Angyalföld és Újpest határán épül 50 ezer négyzetméternyi irodaterület és kereskedelmi ingatlanok is kialakításra kerülnek. A Károlyi Városközpont lakásai érezhetően drágábbak a kerület legtöbb újépítésű lakásánál, hiszen átlagosan 350 ezer forintos négyzetméterár mellett értékesítették eddig a lakásokat, s az ár a toronyházakban szignifikánsan magasabb lesz.