Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Kevesebb újságot veszünk

2004.02.04. 11:41
Az összes vezető országos napilap példányszáma csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A legtöbb olvasót a Népszabadság vesztette, alig kevesebbet, mint ahányan a Népszavát vásárolják.
A nemzetközi lappiaci trendekhez hasonlóan továbbra is csökken a politikai napilapok értékesítési példányszáma Magyarországon - írja a Világgazdaság. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) most közzétett legfrissebb gyorsjelentése szerint 2003 utolsó negyedében csak a Népszava példányszáma nem zsugorodott az előző hónaphoz képest. Az év ezen időszakában általában minden termék esetében visszaesés figyelhető meg.

Csökkenő példányszám

A Magyar Hírlap 32 ezres, a Magyar Nemzet 79 ezres és a Népszava 28 ezres eladott példányszáma csökkenést mutat a tavalyi év hasonló időszakához képest. A legmagasabb, több mint 22 ezer példányszámos csökkenést a Népszabadság könyvelheti el a 2002 utolsó negyedéhez képest. A napilap az utóbbi három évben most rögzítette a legalacsonyabb, alig 170 ezres példányszámot.

Több összetevő határozza meg a lappiac további alakulását - véli Pető János, a Magyar Lapkiadók Egyesületének főtitkára: A három százalékponttal 15 százalékosra emelt áfakulcs miatt jelentősebben emelkedő árak nem kedveznek az értékesítésnek és az olvasási szokások változása is megnehezíti a kiadók helyzetét.