Emőke
-4 °C
9 °C

Újabb kamatemelés jöhet

2006.10.22. 08:48
A legtöbb elemző szerint kamatemelésre lehet számítani, bár a forinterősödés, és a benzin világpiaci árának mérséklődése mérsékli az inflációs hatásokat.

Negyed százalékpontos emelést vár az elemzők többsége a Monetáris Tanácsa keddi ülésén, ami 8 százalékos alapkamatot eredményezne, kevesebben vannak, akik fél százalékpontos emelést valószínűsítenek és elvétve ugyan, de olyan elemzők is vannak, akik nem várnak kamatemelési döntést a tanács most következő ülésén.

A többség 8 százalékra szavaz

A legfrissebb felmérés szerint, a Reutersnek válaszoló 20 elemző közül 12 vár negyed százalékpontos emelést, hat fél százalékpontra számít, két elemző pedig a jelenlegi, 7,75 százalékos kamat tartására szavaz.

A szeptemberi, 12 hónapra visszatekintő 5,9 százalékos fogyasztói árindex megjelenése után, október 11-én az elemzők többsége még úgy vélte, hogy a Monetáris Tanács októberi kamatdöntő ülésén ismét 50 bázisponttal tolja feljebb a kamatszintet, mivel az év végére az infláció a 6 százalékot is meghaladhatja, s így az a jövő év végére 4,5 százalékra húzódhat vissza.

Időközben két kutatóintézet is közzétette legújabb prognózisát, a Kopint-Datorg 2006 végére 6,5 százalékos 12 havi fogyasztói árindexet vár, a jövő év egészére pedig, akárcsak a GKI Gazdaságkutató 5,8 százalékos átlagos inflációt, ami alacsonyabb a konvergenciaprogramban leírt mértéknél.

Enyhítő körülmény

A felvázolt helyzetet némileg módosíthatja az elmúlt napok forinterősödése, amelynek nyomán az euró árfolyama 263 forint alá is becsúszott, és a kőolaj ára tartósan hordónként 60 dollár alá süllyedt, ami hathat a hosszabb távú inflációs folyamatokra. Így némileg nagyobb esélye van annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank a kamattartás mellett dönt.

A Monetáris Tanács szeptemberben, augusztusban és júliusban egyaránt 50-50 bázisponttal emelte a kamatot, júniusban pedig 25 bázisponttal, korábban 2005. szeptembere és 2006. júniusa között az alapkamat 6 százalék volt.