Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Részvénytársasággá alakul a közútkezelő

2007.11.27. 07:49
A törvény által előírt határidőnél másfél évvel hamarabb, már jövőjanuárban zrt.-vé alakul a jeleneg kht.-ként működő Magyar Közút. A közútkezelő cég a következő években a vállalkozási tevékenysége erősítésére készül.

Jövő év január elsejével egyszemélyes nonprofit és zártkörűen működő részvénytársasággá alakul a Magyar Közút (MK) Kht. – derül ki a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) legutóbbi előterjesztés-tervezetéből. Ezzel másfél évvel korábban teljesíti a gazdasági társaságokról szóló törvény előírását. Az országos hálózatba tartozó közutak fenntartási és üzemeltetési feladatait ellátó társaság azonban az átalakulást követően is közhasznú szervezetként működik.

Az MK Kht. mintegy 5370 milliárd forint értékű nemzeti vagyont kezel. A gazdasági tárca ezzel, valamint a cég egész országra kiterjedő tevékenységével indokolja, hogy a továbbműködéshez választható szervezeti formák közül éppen a részvénytársaságira esett a döntés. A közútkezelő alapfeladatai közé tartozik a már említetteken túl az útvonal-engedélyezés, a közúti határkirendeltségek, az Útinform, az országos közúti, illetve az önkormányzati utak adatbankja és a minőségvizsgálat is.

Az MK Kht. ma is alapvetően gazdálkodó szervezeti formában látja el közhasznú feladatait, és ezek végrehajtását vállalkozói tevékenységgel segíti. Az utóbbiból származó bevétele (éves szinten 10 milliárd forint körüli) nem vonható el, illetve nem osztható fel, azt az alapító okiratában meghatározott közhasznú célra köteles fordítani.

A közútkezelő társaság eredményt csak a vállalkozási tevékenységéből érhet el. Az alaptevékenységét támogatási szerződés alapján, a költségvetésből finanszírozzák. A társaság teljes bevételének ugyanakkor maximum 35 százaléka eredhet vállalkozásból. Magyar Közút Kht. középtávú tervében 2008-ra 38,3 milliárdos bevétellel számol, ennek 71 százalékát teszi ki a közhasznú alaptevékenységre vonatkozó állami, húsz százalékát pedig a piaci vállalkozási bevétel. A fennmaradó rész a központi feladatokból, a közhasznú lebonyolítási díjakból és a ROP EU-finanszírozással megvalósuló pályázati tevékenységéből származik. Létszámnövekedéssel jövőre nem kalkulálnak, a tervezett szám 4755 fő.

A 2009. évi tervben 40,1 milliárdos bevétel és 606 millió forint mérleg szerinti eredmény szerepel. A létszám pedig 46 fővel haladja meg a jövő évre tervezettet. A társaság 2010-re 42 milliárdos bevétellel és 825 milliós eredménnyel kalkulál. Miközben a teljes bevétel nő, addig a közhasznú alaptevékenységből származó hányadé 69 százalékra csökken, a vállalkozási tevékenység aránya pedig 23 százalékra emelkedik.

Az utóbbi tevékenység árbevételének növelési lehetőségét az idei piackutatás eredményeképpen a következőkben határozták meg: burkolat-helyreállítás közművesítés után, forgalomkorlátozás, önkormányzati utak üzemeltetése, valamint magántőke bevonásával megvalósítandó felújítása.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft