Friderika
10 °C
18 °C

Az év biznisze magyar offshore céget ukránoknak eladni?

2003.02.03. 12:17
Élelmes magyar könyvvizsgálók 4 és 7 ezer dollár között áron adnak el olyan cégeket, amelyek még 3 évig részesülnek offshore kedvezményben - írja a Kompanyon című ukrán lap.
Az offshore zónában működő ukrán cégek még három évig javíthatják tevékenységüket magyar vállalatok közreműködésével. Magyarország mint adóparadicsom előnyei nyilvánvalóak, bár nem feltétel nélküliek - írta legutóbbi számában a Kompanyon című ukrán üzleti hetilap.

A szerző, Jelena Nasztyinya szerint Magyarország egyedülálló adózási ajánlatot készített elő a külföldi beruházók számára: a 2002. december 31-ig bejegyzési kérelmüket beadott és 2003. március 1-ig bejegyzett külföldi vállalatok még három évig, 2006-ig részesülhetnek a magyarországi offshore cégeknek járó kedvezményben, azaz a hazai vállalatok által fizetett 18 százalékos nyereségadó helyett csak 3 százalékot fizetnek.

Nem vagyunk gyanúsak

Magyarország előnye, hogy az otteni munka nem kelti fel az ukrán adóhatóságok gyanakvását, mivel Magyarországnak nincs offshore-híre és egy év múlva az EU tagja lesz - idézte a hetilap Erneszt Hramackijt, a Hramackij és Társai ügyvédi iroda elnökét. Szavai szerint a magyar cégek nem számítanak offshore-nak: a törvény szerinti könyvelést kell vezetniük, éves mérleget készíteniük, évente összehívni a részvényesek közgyűlését és 180 ezer dolláros bevétel felett éves kötelező auditálást kell végeztetniük. Magyarországnak ezen kívül több mint 45 országgal van a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezménye.

Az ügyesek készültek

Azok, akiknek nem sikerült időben beadni a bejegyzési kérelmet Magyarországon, elkezdték a kész cégek felvásárlását. Szemfüles auditáló cégek vállalatok tucatjait jegyeztették be, és most 4000-7300 ezer dollár közötti áron árulják őket - így a szerző, aki szerint a vásárló vállalat rendszerint két célt kíván elérni. Az egyik a kereskedelmi ügyletek fejlesztése a volt KGST-partnerekkel, illetve a magyar cégeknek járó áfa-visszatérítésből fakadó előnyök kihasználása.

A másik cél a cikkíró szerint az úgynevezett második szintű, vagy "dán konszern" típusú offshore létrehozása. A tőke Ukrajnából Dániába kerül, ahonnan bármelyik, akár a "legpiszkosabb" offshore területre át lehet irányítani. Eközben a dániai konszern ideális alapítója lehet akár egy magyar vállalat is - állítja Nasztyina.

Így is kisebb az adó

A hetilap által idézett szakértők szerint a magyar vállalatok az offshore kedvezmények megszüntetése után is keresettek lesznek az ukrán cégek számára. Volodimir Harkusa, a Kijevi Auditor Szolgálat igazgatója szerint Magyarországon mindössze 18 százalék a nyereségadó az Ukrajnában 2004-ben bevezetendő 25 százalék helyett, a magyar adórendszer pedig sokkal liberálisabb, mint az ukrán. A magyar gazdálkodásélénkítési rendszer életképességéről tanúskodik, hogy az ukrán bankok, például a Nadra és a VABank, szívesen nyitnak ott képviseletet.

Fenyegető konkurencia az EU

Anatolij Cimbal, a Nexus Ltd. igazgatója szerint az offshore cégek bevétele összehasonlíthatatlanul csekély az EU-tagság előnyeihez képest. Ezért az EU részéről érkező legkisebb nyomásra Magyarország lemondhat az offshore cégeknek nyújtott, már létező kedvezményekről is. Magyarország kétségtelenül az adófizetőkre és a bankszámla-tulajdonosokra vonatkozó információcseréről szóló valamennyi EU-egyezményhez is csatlakozik.

A Magyarország bevonásával folytatott munkának hátrányai is vannak: a magas cégjegyzési illeték, a könyvelési jelentéssel kapcsolatos nehézségek, továbbá az, hogy bár nem magas az adó, de be kell fizetni - így a szakértő.