József, Bánk
-7 °C
0 °C

Mégis szállítottak Magyarországra az ukrán olajból

2008.05.28. 16:14
Négyszáz liter szennyezett étolajat hoztak be Magyarországra Ukrajnából. Ebbõl 220 litert már korábban felhasználtak, a maradék 180 litert most megsemmisítették.

Négyszáz liter ásványolajjal szennyezett étolaj került Ukrajnából Magyarországra is. A Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal azonnal ellenõrizte az érintett céget, ahol 180 liter olajat találtak ötliteres kiszerelésben. Ezeket lefoglalták és megsemmisítik.

A fennmaradó, idõközben már kiszállított 220 liter olajat szállodákban és éttermekben használták fel, a bolti forgalomba abból nem került - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.

Az ÁNTSZ az uniós riasztás után szúrópróbaszerû ellenõrzésekbe kezdett a vendéglátóhelyeken és mintákat vettek – az ásványolaj tartalom minden termékben a megengedett határérték alatt volt. A vizsgálatok alapján, a közlemény megfogalmazása szerint, bár a szennyezett étolaj elfogyasztása "nem kívánatos", az egészségre nem jelent veszélyt. Az Európai Bizottság megítélése szerint egyébként véletlen szennyezésrõl van szó. Az unió mindenesetre megtiltotta a tagállamoknak az ukrán étolaj importját.