Aliz
6 °C
14 °C

Unicumháború a Zwack és a Győri Likőrgyár között

2002.03.06. 11:52
Hungaricum néven új gyomorkeserű jelent meg a napokban, és ez kiélezett helyzetet teremtett a piacon - írja a Magyar Hírlap. A két legnagyobb hazai gyártó - a Zwack Unicum és a Győri Likőrgyár - kölcsönösen pert indított, egymást súlyos jogsértéssel vádolva.
Kerényi Péter, a Zwack Unicum kommunikációs igazgatója a lapnak elmondta: "Súlyosan jogsértő lépésről van szó, amely példa nélkül áll a hazai és nemzetközi gyakorlatban is". A társaság "többszörös védjegybitorlás és tisztességtelen versenycselekmény" miatt március ötödikén pert indított a Győri Likőrgyár ellen a Fővárosi Bíróságon. Kerényi szerint védjegybitorlás mellett jellegbitorlásról is szó van, tehát a győriek terméke megtéveszti a fogyasztókat.

A Zwack figyelmeztette a kereskedőket

A Zwack több nagykereskedelmi láncnak is levelet küldött, amelyben felhívta a figyelmüket a társaság jogi álláspontjára, és arra, hogy jogsértés esetén a kereskedők is felelősséggel tartoznak a Hungaricum forgalmazásáért. A cég javasolja, hogy az áruházak "jogi szakértő útján előzetesen tájékozódjanak". A lap szerint a legnagyobb szupermarketek a levél hatására nem árusítják a Hungaricumot.

A Zwack a győri gyárat felszólította, hogy hagyjon fel a gyártással és forgalmazással. A cég azt várja a bíróságtól, hogy az ideiglenes intézkedéssel azonnal eltiltja a győrieket az ital gyártásától. A Zwack szerint emellett a Győri Likőrgyárnak nincs is védjegyoltalma a Hungaricum névre.

Sok ital hasonlít

"Nem állítom, hogy nem hasonlít egymáshoz a két ital." - mondta a lapnak Szatmári Tamás, a győri Likőrgyár Rt. vezérigazgatója. De hasonlítanak a Napóleon Brandyk is egymásra, a Garrone a Martinira, a Stolica vodka a Stolchnayára. És hasonlít a Zwack Pataki vilmoskörtéje a Győri vilmoskörtéhez - tette hozzá. Szatmári szerint azonban a Hungaricum neve, üvege és címkéje is eltér az Unicumétól - a nevet és a jellegzetességeket le is védették.

Ellenper

A Likőrgyár ugyanakkor pert indított a Zwack ellen, mert az a kereskedőknek írt levélben védjegybitorlónak nevezte Győrt, és olyan nyilatkozatokat küldött ki, amelyben az szerepel a Likőrgyár aláírásával, hogy a győri cég tévedett és elnézést kér. A Likőrgyár igényt tart az emiatt kiesett bevételre is. Ugyanakkor Győr azt szeretné, ha a vita a piacon dőlne el, és a vásárlók dönthetnének, tetszik-e nekik az Unicumnál 30-35 százalékkal olcsóbb ital. "A kereskedelem egy része rendkívül pozitívan fogadta termékünket, így az idén 500 ezer darab félliteres Hungaricum eladását tervezzük, és a közeljövőben megjelenünk a literes kivitellel is" - monda Szatmári.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?