Szabolcs
20 °C
35 °C

Véget ért az Unicum-háború

2003.10.22. 15:56
Megegyezéssel zárult a Zwack Unicum és a Győri Likőrgyár közötti vita a Hungaricumról - tudatta közösen a két cég. A megállapodás szerint a Győri Likőrgyár vállalta, hogy Hungaricum néven a jövőben nem gyárt és forgalmaz terméket.
A Győri Likőrgyár a Zwack Unicummal kötött megegyezés értelmében vállalja, hogy nem gyárt és forgalmaz az Unicumhoz hasonló megjelenésű terméket. A vita a két gyár között azután robbant ki, hogy a Győri Likőrgyár Hungaricum keserűital néven egy olyan italt dobott a piacra, mely a megtévesztésig hasonlított a Zwack által gyártott Unicumra.

Ugyanolyan palack és címke

A sokkal olcsóbb terméket hasonló, gömb formájú palackban, az Unicumhoz hasonló címkével ellátott italát 2002 márciusától lehetett kapni az üzletekben. A Győri Likőrgyár akkor azt mondta, ugyan valóban hasonlít egymáshoz a két ital, de a név, az üveg és címke is eltér az Zwack termékétől.

A két cég kölcsönösen beperelte egymást, a Zwack védjegybitorlásért, a Győri Likőrgyár rágalmazásért.

Ugyanabban az évben, májusban a Főváros Bíróság ideiglenes intézkedéssel eltiltotta a Győri Likőrgyár Rt.-t attól, hogy az Unicumhoz megtévesztésig hasonló terméket gyártson és forgalmazzon.

Elismerte

A győri cég elismerte, hogy a Hungaricum Keserűital gyártásával és forgalmazásával védjegybitorlást valósított meg, valamint tisztességtelen versenyt folytatott. Az egyezséget egyébként szeptember végi bírósági tárgyaláson jelentette be a két fél. Ezt a bíróság el is fogadta.

Az Index megkeresésére Kerényi Péter, a Zwack Unicum kommunikációs igazgatója elmondta, nagyon örül annak, hogy egy ilyen ügyben nincs szükség bírósági ítéletre, és a felek meg tudtak egyezni. "Az uniós csatlakozás küszöbén szükség is van hasonló magatartásra versenytársak között" - mondta.

"Ezzel a megegyezéssel le is zárul az ügy" - felelte Kerényi Péter arra a kérdésünkre, hogy kérnek-e kártérítést a Győri Likőrgyártól.