Sára, Márió
2 °C
6 °C

A magyar vállalatok nem készek az unióra

2003.07.23. 16:08
A magyar cégvezetők, akárcsak közép-európai társaik, inkább bizakodóan, mintsem felkészülten várják az uniós csatlakozást. Csak minden tizedik magyar vállalatnál tudják, mire számíthatnak jövő májustól. Minden tizediket viszont nem is érdeklik az uniós információk, írja a portfolio.hu.
A Deloitte & Touche nemrégiben közzétette a Eurochambres (Európai Kereskedelmi Kamarák Szövetsége) által végzett felmérés eredményeit. Ebben a tíz közép- és kelet-európai csatlakozó ország vállalatainak felkészültségét, valamint az egységes piaci tagságra való érettségét vizsgálták.

Bizakodnak, de tájékozatlanok

Rendkívüli nehézségekre számíthatunk
A magyarországi valutaárfolyam-sokk arra emlékezteti a térséget, hogy a tagjelölt országoknak rendkívüli kihívásokkal kell még szembenézniük, mielőtt a csatlakozás gazdasági előnyeit élvezhetnék - írja az MTI a Financial Times elemzése nyomán. A vezető londoni üzleti napilap szerint "a kommunizmus utáni átalakulási folyamat 12 évnyi gazdasági reform után is befejezetlen". A csatlakozó országok gazdaságát továbbra is burjánzó bürokrácia, veszteséges állami vállalatok és a szocializmus idejét idéző jóléti rendszerek terhelik.
A vállalatok hatvan százaléka többnyire pozitívan látja a jövőjét az egységes piacon. Nagy részük azonban nem használja ki lehetőségeit, hogy tájékozódjon az Európai Unió törvényhozásáról, írja a felmérés tapasztalatait ismertetve a portfolio.hu.

A felmérésben résztvevő 3800 cégnek több mint fele még nem kezdte meg az unióra való felkészülést. Mindössze nyolc százalékuk állította, hogy tevékenységük teljes mértékig megfelel az Európai Unió előírásainak, míg több mint ötven százalékuk csak részinformációkkal rendelkezik.

A felmérés eredménye jelentős országok közötti különbséget is kimutatott. Főleg azért, mert a különböző országok vállalatai eltérő módon értékelik a bővítés üzletmenetükre gyakorolt hatását és nincsenek teljesen tisztában az EU támogató intézkedéseivel.

Szlovéniában tájékozottabbak, mint nálunk

Szlovéniában például a vállalatok a legtöbb információval rendelkezők között vannak: 28 százalék jól informált és csak 6 százalékot nem érdekel az ország uniós csatlakozásának a vállalatokra gyakorolt hatása. Magyarországon ezzel szemben csak tíz százalék jól informált és ugyanekkora az érdektelenek aránya is, olvasható a portfolio.hu-n. Azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek még nem kezdték meg az előkészületeket a csehországi 24 százaléktól a bulgáriai 62 százalékig terjed.

Legfeljebb félmillió eurós pluszköltségre számítanak

A kisebb vállalatok, amelyek főleg hazai piacra termelnek, általában kevesebb információval rendelkeznek a közösségi törvényhozásról és felkészülésük elején tartanak. A több mint ezer alkalmazottal rendelkező nagyobb vállalatok már előrébb tartanak felkészülésükben, mivel jelenleg is exportálnak EU-s piacokra.

A felmérésben résztvevő cégek többségének nincs pontos elképzelése arról, hogy mibe kerül a jogrendszerhez való igazodás. A válaszadóknak csak 11 százaléka készített költségtervezetet és 56 százaléka úgy gondolja, hogy ez nem haladja meg a félmillió eurót.