Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Nagy az érdeklődés az uniós állások iránt

2003.09.17. 11:35
Több mint két hónapja lezárult az EU-intézményekbe szóló pályázási határidő és közelednek a novemberre-decemberre jelzett magyarországi felvételi vizsgák. Az eljárást szervező Európai Személyzeti Felvételi Iroda (EPSO) összeállítást készített a tíz, jövő májusban csatlakozó országból jött pályázókról.
A csatlakozó országokból három kategóriába lehetett pályázatot benyújtani. Az EPSO előzetes statisztikái alapján a magyarok a tíz ország közül a második legtöbb jelöltet tudják felmutatni mindegyik kategóriában. A pályázási listát a lengyelek vezetik, Magyarországról viszont kétszer annyi európai hivatalnok-, fordító- és asszisztens-jelölt pályázott, mint a hasonló nagyságú és lakosságú Csehországból. Ugyancsak nagy az érdeklődés a szomszédos Szlovákiában, ahonnan a kezdő köztisztviselői helyekre közel ugyanannyian jelentkeztek, mint a csehektől. Magyarországról arányaiban legtöbben jogi és európai közigazgatási szakterületre adták be jelentkezésüket. A három nagy területre hazánkból összesen 8467-en jelentkeztek.

Írásbeli, szóbeli

h i r d e t é s
A legmegfelelőbb pályázók kiválasztása több lépcsős felvételi vizsgán keresztül történik. Az első körben írásbeli teszt vár a jelöltekre. A kezdő köztisztviselői pozícióra pályázóknál az európai integrációs ismereteket, az általános műveltséget, az intelligenciát és az idegennyelv-tudást mérik fel. Emellett a választott szakterületre vonatkozó tesztsort is ki kell tölteniük. A titkársági asszisztensek általános ismeretekből, adminisztratív jártasságból vizsgáznak, a fordítók a nyelvtudást mérő tesztet töltenek ki.

A második vizsgaszint szintén írásbeli, mely szakirányú esszét és egy esettanulmány kidolgozását takarja. Az írásbeli vizsgákat a csatlakozó országokban egy napon rendezik meg és egy napot is vesz igénybe. Az írásbeli eredmények értékelése után az EPSO a felvételi keretszám háromszorosát tartalmazó listát készít. Aki erre a lajstromra felkerül, szóbeli vizsgán vehet részt, ahol a nyelvtudást, a fellépést és az általános műveltséget mérik fel. Aki mindhárom fordulót sikerrel teljesítette, még nem kap garanciát brüsszeli állásra, hanem a tartalékállományba kerülés jogát nyeri el. Azonban innen már nemsokára zöldre válthat a lámpa, főleg ha 2004 május elsejétől, a tíz tagállam belépésével megnövekszik az EU intézmények munkája és emelkedik a foglalkoztatottak létszáma is.

Hatszázhúsz állás

Kifejezetten magyar állampolgárok számára első körben 620 állandó EU-álláshelyet hirdettek meg. A tizennégyszeres túljelentkezésre megfelelő magyarázatot ad az elérhető fizetés: míg egy kezdő uniós titkár havi alapfizetése bruttó 2322 euró, addig egy kezdő tisztviselőé 4079 euró lesz. A magyarok Budapesten, Debrecenben és Brüsszelben teljesíthetik az írásbeli felvételit, aminek kiértékelésére a télen kerül sor. Az EPSO tervei szerint még a tél végén lebonyolítanák a szóbeliket is, ahová már csak az írásbelin legjobban teljesítők jutnak majd be. A kiválasztottak 2004. május 1-jétől kerülnek a különböző uniós intézmények egyesített személyzeti tartalékalapjába, ahonnan ezt követően várhatják a konkrét állásajánlatokat.