Natália
1 °C
7 °C

Nagy az érdeklődés az uniós állások iránt

2003.09.17. 11:35
Több mint két hónapja lezárult az EU-intézményekbe szóló pályázási határidő és közelednek a novemberre-decemberre jelzett magyarországi felvételi vizsgák. Az eljárást szervező Európai Személyzeti Felvételi Iroda (EPSO) összeállítást készített a tíz, jövő májusban csatlakozó országból jött pályázókról.
A csatlakozó országokból három kategóriába lehetett pályázatot benyújtani. Az EPSO előzetes statisztikái alapján a magyarok a tíz ország közül a második legtöbb jelöltet tudják felmutatni mindegyik kategóriában. A pályázási listát a lengyelek vezetik, Magyarországról viszont kétszer annyi európai hivatalnok-, fordító- és asszisztens-jelölt pályázott, mint a hasonló nagyságú és lakosságú Csehországból. Ugyancsak nagy az érdeklődés a szomszédos Szlovákiában, ahonnan a kezdő köztisztviselői helyekre közel ugyanannyian jelentkeztek, mint a csehektől. Magyarországról arányaiban legtöbben jogi és európai közigazgatási szakterületre adták be jelentkezésüket. A három nagy területre hazánkból összesen 8467-en jelentkeztek.

Írásbeli, szóbeli

h i r d e t é s
A legmegfelelőbb pályázók kiválasztása több lépcsős felvételi vizsgán keresztül történik. Az első körben írásbeli teszt vár a jelöltekre. A kezdő köztisztviselői pozícióra pályázóknál az európai integrációs ismereteket, az általános műveltséget, az intelligenciát és az idegennyelv-tudást mérik fel. Emellett a választott szakterületre vonatkozó tesztsort is ki kell tölteniük. A titkársági asszisztensek általános ismeretekből, adminisztratív jártasságból vizsgáznak, a fordítók a nyelvtudást mérő tesztet töltenek ki.

A második vizsgaszint szintén írásbeli, mely szakirányú esszét és egy esettanulmány kidolgozását takarja. Az írásbeli vizsgákat a csatlakozó országokban egy napon rendezik meg és egy napot is vesz igénybe. Az írásbeli eredmények értékelése után az EPSO a felvételi keretszám háromszorosát tartalmazó listát készít. Aki erre a lajstromra felkerül, szóbeli vizsgán vehet részt, ahol a nyelvtudást, a fellépést és az általános műveltséget mérik fel. Aki mindhárom fordulót sikerrel teljesítette, még nem kap garanciát brüsszeli állásra, hanem a tartalékállományba kerülés jogát nyeri el. Azonban innen már nemsokára zöldre válthat a lámpa, főleg ha 2004 május elsejétől, a tíz tagállam belépésével megnövekszik az EU intézmények munkája és emelkedik a foglalkoztatottak létszáma is.

Hatszázhúsz állás

Kifejezetten magyar állampolgárok számára első körben 620 állandó EU-álláshelyet hirdettek meg. A tizennégyszeres túljelentkezésre megfelelő magyarázatot ad az elérhető fizetés: míg egy kezdő uniós titkár havi alapfizetése bruttó 2322 euró, addig egy kezdő tisztviselőé 4079 euró lesz. A magyarok Budapesten, Debrecenben és Brüsszelben teljesíthetik az írásbeli felvételit, aminek kiértékelésére a télen kerül sor. Az EPSO tervei szerint még a tél végén lebonyolítanák a szóbeliket is, ahová már csak az írásbelin legjobban teljesítők jutnak majd be. A kiválasztottak 2004. május 1-jétől kerülnek a különböző uniós intézmények egyesített személyzeti tartalékalapjába, ahonnan ezt követően várhatják a konkrét állásajánlatokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?