Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Január elejéig takaréklángon az ország

2004.12.27. 14:37
A karácsonyi láz csillapodása után lassan pörög fel Magyarország, Újévig jobbára csak a szentestei bejglimérgezés kiheverésére van ereje az ország produktív lakosságának.
A karácsonyi vásárlási rohamban "kifosztott" üzletek nem számítanak nagy forgalomra a két ünnep között, de azért nyitva tartanak, elsősorban az ajándékok kicserélése miatt lehet valamelyest több dolguk a kereskedelemben dolgozóknak. Ilyentájt még nem gyakoriak a leárazások, a kereskedők zöme az új év első napjaiban értékeli lejjebb a tavalyról megmaradt készleteit.

A bankok ugyancsak változatlan rendben várják ügyfeleiket, noha az év utolsó hetében igen kevés érdemi pénzügyi tranzakció zajlik a lakossági pénzintézetekben, az ügyfelek többsége inkább interneten vagy telefonon intézi pénzügyeit. Ilyenkor számlákat sem kell befizetni, a karácsonyi üdvözlőlapokat pedig már mindenki elküldte, így a postákon sem várható nagyobb tömeg.

Szórakozni lehet

Nem zárják be ajtajukat a szolgáltatók sem, az élelmiszerboltok, a vendéglátó helyek, a mozik, színházak némileg nagyobb érdeklődéssel számolhatnak, részint tekintettel az iskolai szünidőre, illetve az erre az időre időzített téli szabadságolásokra. Az élelmiszerboltok és hipermarketek normál nyitvatartási idővel dolgoznak. A sarki fűszeresnél, illetve a hipermarketekben feltehetőleg jócskán megugrik majd az élelmiszerek iránti kereslet, szilveszter estéjére a betevő falat virsli és az obligát pezsgő biztosan kerül a bevásárlókocsiba.

Az üzemek többségében leállt a munka karácsonykor, és nem is indul meg 2005 elejéig, csak az energiaellátó és közüzemi cégek, a költséges gyártási technológiák (kohók, vegyipari folyamatok) és az élelmiszercégek működnek a két ünnep között. A Népszabadság információi szerint például a Flextronics gyáraiban csak január harmadikán indul újra a termelés. A két ünnep között a mintegy tízezer embert foglalkoztató cégnek csak néhány száz alkalmazottja dolgozik, karbantartási munkákat végeznek, leltároznak illetve kisebb megrendeléseknek tesznek eleget. Ugyanígy a Nokia komáromi gyára is leállt, és a Suzuki-, illetve az Opel-gyárban sem szerelnek össze autót.

A legnagyobb hazai vállalat, a MÁV Rt. vezetői körlevélben rendelték el, hogy az üzemvitellel szorosan összefüggő munkakörökben dolgozóknak december 27. és 31. között adják ki a még meglévő szabadságukat. Ha valaki már valamennyit fölhasználta, előre le kell dolgoznia a heti munkaidőt.

Bezárnak a gyárak

A mezőgazdaságban a szabad téri munka csak tavasszal kezdődik újra, az őszi termés már a magtárakban van, mintegy 1,7 millió hektáron a földbe került a mag. Egyedül az állattartóknak nincs megállás, a sertésnek, a baromfinak, a szarvasmarhának az ünnep másnapján is ugyanúgy enni kell adni, illetve hasonlóképp dolgozik karácsony és szilveszter között az élelmiszer-feldolgozók többsége is.

A minisztériumok, központi intézmények nagy részénél ügyeleti rendszert vezetnek be erre az időszakra, a parlamenti képviselők nem üléseznek, a kormány nem dolgozik. Legközelebb februárban lesz plenáris ülés a parlamentben, ahol az évértékelő beszédekkel kezdődik majd a tavaszi ülésszak.

A bíróságokon szintén téli szünet van, a január elejéig tartó tárgyalási szünetben a soron kívüli ügyek intézéséhez szükséges ügyeleti, készenléti szolgálatot tartanak. A téli tárgyalási szünet ideje alatt a félfogadás általában változatlan feltételek mellett működik, azonban a kezelőirodák - a cégbíróságok kivételével, ahol nem tartanak szünetet - minden ügyszakban csökkentett létszámban végzik munkájukat. Budapesten, a kerületi bíróságokon és a Fővárosi Bíróságon minden ügyszakban bírói ügyeletet tartanak.