Konrád
8 °C
26 °C

A Mol rántja fel a tőzsdét

2006.11.09. 13:23
Vetélytársa, a PKN jó eredményének köszönhetően szárnyal a Mol árfolyama a tőzsdén. Az olajtársaság papírjai a kereskedés első felében 5 százalékkal drágultak. A 2 százalékot erősödő börzét a Mol húzza, bár a vezető papírok az Egis kivételével erősödtek. A forint is magára talált: az euró két napja még drágább volt 262 forintnál, ma már ismét 260 forint alatt járt az árfolyama.

Hatalmas vásárlói roham indult a Mol papírjaiért a tőzsdén azt követően, hogy lengyel szektortársa, a PKN mind az üzemi, mind a nettó profit szintjén jelentősen az elemzők által vártnál jobb számokat publikált. A lengyel cég profitja a vártnál negyven százalékkal lett nagyobb, így a hétfői gyorsjelentés előtt kapóssá vált a Mol.

Az olajtársaság papírjai szerdán 20 800 forinton zárták a kereskedést, majd reggel 21 000 forinton nyitottak. A papírokkal egy óra után nem sokkal 21 840 forinton is kereskedtek, ami az előző napi záráshoz képest 5 százalékos erősödést jelentett. A Mol hatalmas forgalmat generált, a fél kettőig lebonyolított 27,9 milliárdos kereskedésből 16,8 milliárdot az olajpapírok adásvétele tett ki.

külföldről segítik

A Mol iránti felfokozott rohamot nemcsak a PKN lenyűgöző eredménye indokolta, hanem az olaj világpiaci árának alakulása is. Az OPEC által bejelentett termelés-visszafogás és az Európára a vártnál korábban beköszöntött tél megtette a hatását: az olaj a hét eleji 58 dolláros hordónkénti árról 60 dollár fölé drágult.

Nemcsak Lengyelországból kap segítséget a Mol árfolyama, hanem Horvátországból is. A napokban jelent meg az a hír, hogy a Mol növelheti a részesedését az ottani egykori olajmonopóliumban, az INA-ban. Ha ez sikerül, elemzők szerint reorganizációs és növekedési pálya előtt áll a Mol.

Általános erősödés

A gyorsjelentésében a vártnál gyengébb adatokat közlő és emiatt 2,3 százalékot gyengülő Egis kivételével minden vezető részvény erősödött eddig. Az OTP 0,8, a Richter 1,1, míg a csütörtökön remek gyorsjelentést közzétevő MTelekom 2,1 százalékkal drágult. A nap eddigi nyertesei között van az öt százalék fölött erősödő Synergon és Pannonplast is.

A tőzsdével együtt erősödésnek indult az előző napokon gyengélkedő forint is. Az euró szerdán még 262,7 forintba is került a devizapiacokon, ám csütörtök dél körül már ismét 260 forint alatt, a 259,5 forintos szint környékén járt az uniós valuta árfolyama.

A csütörtöki állampapír-aukció is sikeres volt. A 2009/F hároméves, és a 2020/A tizenöt éves államkötvény csütörtöki aukcióján több mint háromszoros volt a kereslet, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) mindkét papírnál megemelte a kibocsátást.