István, Vajk
17 °C
34 °C

Az ügyészség perli a UPC-t

2002.09.10. 10:12
A Népszabadság értesülése szerint a Fővárosi Főügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pert indít a UPC Magyarország Kft. általános szolgáltatói szerződése egyes rendelkezéseinek megsemmisítése érdekében. A főügyészség azt kéri a bíróságtól, törölje a szerződésből a vitatott rendelkezéseket, és erről a UPC költségén az országos sajtóban értesítse a cég ügyfeleit.
A kereset szerint a hatóságok sok bejelentést kaptak, amelyek azt panaszolták, hogy a UPC ügyfelei a szerződéskötéskor nem ismerhetik meg a részletes szerződési feltételeket. A szerződés rendelkezéseinek a többsége a UPC jogait (és az ügyfelek ezekhez kapcsolódó kötelességeit) sorolja fel, s csak néhány esetben tesz említést az előfizetők jogairól.

Akkor is időben kell fizetni, ha nem jön meg a számla

Az ügyészség a Népszabadságnak nyilatkozó munkatársa a kifogásolt rendelkezések között említette, hogy a UPC öt adó erejéig bármikor, következmények nélkül módosíthatja a csatornakiosztást, egyoldalúan módosíthatja az árait. A UPC az előfizetői panaszok kivizsgálására indokolatlanul hosszú időt (harminc napot) ad magának, ugyanakkor elvárja az előfizetőtől, hogy akkor is pontosan fizessék be a számlát, ha a cég hibájából nem kapják azt meg időben. A társaság emellett legfeljebb két hónapra engedélyezi a szolgáltatás igénybevételének szüneteltetését, ha valaki annál hosszabb ideig kéri kikapcsolását a UPC rendszeréből, azzal az ismételt csatlakozáskor újra kifizettetik a becsatlakozási díjat.

A UPC szerint törvényesen jártak el

Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. szóvivője a Népszabadságnak elmondta: a UPC a főügyészségtől mindeddig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott sem a per megindításáról, sem pedig a szerződéskötési gyakorlatát érintő konkrét észrevételekről, ezért egyelőre nem tud érdemben reagálni arra. Közölte: a UPC a hatályos törvények és kormányrendeletek alapján dolgozta ki általános szerződési feltételeit, amelyet az üzletkötőiknek kérésre az ügyfeleknek be kell mutatniuk. A szerződés a UPC ügyfélszolgálatain és internetes oldalán is megtalálható.

A társaság szerződési feltételeit, azok változásait és a szolgáltató működési gyakorlatát folyamatosan ellenőrzik a különböző hatóságok - mondta a szóvivő. Minden változást előre be kell jelenteni a felügyeleteknek, és azok csak jóváhagyás esetén léptethetők hatályba. Mindeddig nem volt példa arra, hogy valamely hatóság ne hagyta volna jóvá a UPC szerződésmódosításait.