Jenő
-2 °C
6 °C

Az ügyészség perli a UPC-t

2002.09.10. 10:12
A Népszabadság értesülése szerint a Fővárosi Főügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pert indít a UPC Magyarország Kft. általános szolgáltatói szerződése egyes rendelkezéseinek megsemmisítése érdekében. A főügyészség azt kéri a bíróságtól, törölje a szerződésből a vitatott rendelkezéseket, és erről a UPC költségén az országos sajtóban értesítse a cég ügyfeleit.
A kereset szerint a hatóságok sok bejelentést kaptak, amelyek azt panaszolták, hogy a UPC ügyfelei a szerződéskötéskor nem ismerhetik meg a részletes szerződési feltételeket. A szerződés rendelkezéseinek a többsége a UPC jogait (és az ügyfelek ezekhez kapcsolódó kötelességeit) sorolja fel, s csak néhány esetben tesz említést az előfizetők jogairól.

Akkor is időben kell fizetni, ha nem jön meg a számla

Az ügyészség a Népszabadságnak nyilatkozó munkatársa a kifogásolt rendelkezések között említette, hogy a UPC öt adó erejéig bármikor, következmények nélkül módosíthatja a csatornakiosztást, egyoldalúan módosíthatja az árait. A UPC az előfizetői panaszok kivizsgálására indokolatlanul hosszú időt (harminc napot) ad magának, ugyanakkor elvárja az előfizetőtől, hogy akkor is pontosan fizessék be a számlát, ha a cég hibájából nem kapják azt meg időben. A társaság emellett legfeljebb két hónapra engedélyezi a szolgáltatás igénybevételének szüneteltetését, ha valaki annál hosszabb ideig kéri kikapcsolását a UPC rendszeréből, azzal az ismételt csatlakozáskor újra kifizettetik a becsatlakozási díjat.

A UPC szerint törvényesen jártak el

Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. szóvivője a Népszabadságnak elmondta: a UPC a főügyészségtől mindeddig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott sem a per megindításáról, sem pedig a szerződéskötési gyakorlatát érintő konkrét észrevételekről, ezért egyelőre nem tud érdemben reagálni arra. Közölte: a UPC a hatályos törvények és kormányrendeletek alapján dolgozta ki általános szerződési feltételeit, amelyet az üzletkötőiknek kérésre az ügyfeleknek be kell mutatniuk. A szerződés a UPC ügyfélszolgálatain és internetes oldalán is megtalálható.

A társaság szerződési feltételeit, azok változásait és a szolgáltató működési gyakorlatát folyamatosan ellenőrzik a különböző hatóságok - mondta a szóvivő. Minden változást előre be kell jelenteni a felügyeleteknek, és azok csak jóváhagyás esetén léptethetők hatályba. Mindeddig nem volt példa arra, hogy valamely hatóság ne hagyta volna jóvá a UPC szerződésmódosításait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?