Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Halott épületek a fővárosban

2006.05.03. 11:10
A Blaha Lujza téri üres, elkerített telken már semmi nem emlékeztet az egykori sajtószékházra, de a csaknem tíz évig üresen álló épület az egyik szimbóluma volt a rendszerváltás után létrejövő budapesti kísértetházaknak. A hányatott sorsú épületek többségének a jövőjéről még ma sem tudhatunk semmit. A Klotild palota, a Balettintézet, az egykori SZOT-szálló vagy a budai várban lévő vezérkari épület évek óta vár arra, hogy hozzákezdjenek az átalakításához. A New York-palotából lett Boscolo-hotelt viszont pénteken végre bemutatják.

Nem sokkal távozása előtt, a két évvel ezelőtti nyárelőn hirdette meg várfelújítási programját Medgyessy Péter. A miniszterelnök három hónappal később ment, és vele búcsút inthettünk egyebek mellett a Szent György téri volt honvéd-főparancsnokság megújítását megfogalmazó programnak is. Az államfői palota szomszédságában tovább éktelenkedik a a második világháborús lövedéknyomokat - és az azóta eltelt hatvan év háborús károkkal megegyező pusztítást eredményező nemtörődömségének következményeit - magán viselő volt vezérkari épület.

Romok a várban

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az év elejére új - ha csak a dátumokat nézzük, kevésbé ambiciózus - koncepciót készített, bár a 2006-2012 közötti időszakra szóló program természetesen nemcsak a főparancsnoksági épület rendbetételével, hanem a vár egészének felújítási lehetőségeivel foglalkozik. A harmincoldalas dokumentumot most véglegesítik, ám azt egyelőre még nem tudni, mikor kerülhet az anyag a kormány elé - közölték az Index kérdésére a hivatalnál.

A vezérkari épület megújítása az idén már aligha kezdődhet el, és az állami költekezés következő évekre várható visszafogása miatt az is bizonytalan, hogy a következő években beindulhat-e a beruházás. Az ingatlan magánkézbe adásának lehetősége még nem merült fel. Az viszont egy internetes fórumon igen, hogy hagyják így, a háborús pusztítás mementójaként, de lehet, hogy az ötlegazda csak viccelt.

Nem a volt vezérkari épület az egyetlen üresen álló, üzleti és városképi szempontból is nagy jelentőségű ingatlan. A Duna-parti, 1870-es években épített, Ybl Miklós által tervezett Várkertbazár két világháborút, forradalmak és ellenforradalmak sorát élte át, de a folyamatosan elmulasztott karbantartások miatt 1984-ben bezárták (már négy évvel korábban többen megsérültek egy kőkorlát leszakadása miatt). Már 1996-ban kormányzati programot alkottak a megújítására, majd Medgyessy várprogramjának ez is része volt, de természetesen nem történt vele semmi.

#alt#
Vártkertbazár

A beruházást már akár a magántőke bevonásával is elképzelnék, de az hiába akar bevonódni: noha már négy éve előszerződést kötöttek egy Foundation Kft. nevű befektetővel, a végleges kontraktus várat magára. A szerződés életbe lépéséhez minisztériumi, kincstári és önkormányzati jóváhagyás kellene, de ez eddig sosem jött össze - mondta az Indexnek Késmárki Anikó, a Budai Várgondnokság Kht. szervezési és kommunikációs igazgatója.

A legutóbbi terveket tavaly szeptember végén az önkormányzat képviselő-testülete elutasította, főleg az "elplázásodástól" való félelem és a tervekben megnövelt beépíthetőségi paraméterek miatt. A kormányzati szervek és a kerület vezetői most azt vizsgálják, milyen kompromisszumos megoldást lehetne találni a Várkertbazár sorsára, mondta Késmárki, aki nem számít arra, hogy rövid időn belül előrelépés lesz az ügyben. Az önkormányzati választások miatt az idén várhatóan már nem történik semmi a több milliárd forint értékű ingatlannal.

Hotel Lucaszéke és Halogató Palazzo

#alt#
SZOT-szálló (fotók: Barakonyi Szabolcs)
Most megint úgy tűnik, a rózsadombi egykori SZOT-szálló csonkja is évekig rondíthatja még a városképet - egyébiránt épp egy, a városkép védelmét is fontosnak tartó civil szervezet, a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) "jóvoltából". A BVA március végén jogerősen pert nyert a Fővárosi Bíróságon a szálloda átalakítását tervező cég ellen. Az ítélet az építési engedélyt kiadó közigazgatási hivatalt új eljárásra kötelezte, így a beruházó Pro-Hill Kft.-nek - amely 11 méterrel megnövelné az épületet, és abban luxuslakásokat alakítana ki - biztosan hónapokat kell várnia az építkezés folytatására. Az 1971-es megnyitást követő huszadik évben zárt be az épület, így már 15 éve áll üresen.

A Ferenciek terén álló, Pest felől nézve az Erzsébetet híd kapujának számító, a historizmus szellemében épült Klotild ikerpalota jövője sem sokkal biztatóbb. A két épületből az északit - a Kígyó utcánál lévőt - 2002-ben egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó olasz családi vállalkozás, a Sifim vásárolta meg a Magyar Postától. Az ötemeletes, műemléki védettségű, tizenegyezer négyzetméter hasznos területű ingatlan mindössze kétmilliárd forintért cserélt gazdát. Az új tulajdonos előbb azt tervezte, hogy továbbra is irodaház marad a palota, majd szállodaépítésre készült, de - többek között - a parkolási problémák megakadályoztak minden fejlesztést. Az eddigi utolsó tervek szerint 2008-ra Palazzo Klotild néven 32 luxusapartmant alakítanak ki a házban, de azzal még semmi nem történt.

Szállodák táncosok és firkászok helyén

Ugyancsak évek óta vár a szebb jövőre az Andrássy úti Balettintézet, a volt Drechsler-palota, ahonnan a korábban ott lakó háromtucatnyi családot és a balettintézetet (a táncművészeti főiskolát) már 2002-ben elköltöztették. Az épület azóta üres, bár a hasznosítására a múlt év végére elkészített tervek alapján legalább a felújítás megkezdődött, a belsőépítészeti munkálatok előkészítésével.

Az épület rekonstrukciója a tervek szerint 2007 második felére fejeződik be - mondta az Indexnek Vadas Vera, a Plaza Center kommunikációs igazgatója. Az izraeli tulajdonos még 1997-ben vásárolta meg az épületet az önkormányzattól, 1,35 milliárd forintért. Korábbi hírek szerint a cég azért nem sietett a felújítás elkezdésével, mert nem akartak konkurálni a Greshammel. Rontotta volna az üzletet, ha a két szálloda nagyjából egy időben nyit. A luxusszálloda üzemeltetője az amerikai Regents Hotel lesz, amely Európában eddig csak Berlinben és Zágrábban nyitott házat.

#alt#
Sajtószékház

Biztató a helyzete a Blaha Lujza tér melletti New York-palota épületének, amelyet a rendszerváltozás után tíz éven keresztül sikertelenül próbált értékesíteni az állam. Végül 2001 februárjában került az ingatlan az olasz Boscolo csoport birtokába. Az újjáépítés nemsokára megkezdődött, és jól el is húzódott. Egyszer már négy éve is úgy tűnt, hogy egy éven belül megnyithat a szálloda. A műszaki átadás körüli problémák miatt a nyitás most is húzódott, de májusban már biztosan beugorhatunk egy kávéra. Az épületet ugyanis még ezen a héten, pénteken bemutatják az újságíróknak.

És ha nem lenne elég szálloda a környéken - pedig van, a Rákóczi út és a Csokonai utca sarkán a Novotel, szemben vele, az Osvát sarkán az Accor-lánc Mercure Budapest Metropolja -, akkor máris itt lesz a következő: a több mint egy évtizeden át szintén hányatott sorsú, üresen álló egykori sajtószékház helyén is olyan komplexum épül, amely szállodának is otthont ad. A sokadik tulajdonosváltás után a mostani birtokos, az Ablon tavaly tavasszal jelentette be, hogy kilencmilliárd forintért Europeum néven luxusszállóból, irodaházból és kiskereskedelmi üzletekből álló létesítményt hoz létre. A beruházásból egyelőre annyit látni, hogy a tavaly nyáron - az eredeti tervektől eltérően mégsem robbantással - megkezdett bontás nyomán üres a telek a Blaha Lujza téren. Az új épület jövőre készülhet el, összterülete 30 ezer négyzetméter lesz, ebből tízezret használnak szállodai célokra.

A francia divat csarnoka

#alt#
Divatcsarnok (fotó: Huszti István)

Akár a sajtószékház, a Divatcsarnok is legkorábban 2007-re újulhat meg. Az évek óta üres épületet a múlt év végén vette meg a francia-belga-luxemburgi Orco csoport, amely decemberben szerezte meg a tőzsdepalota tulajdonjogát is. A befektetők szándékai szerint az épületben - amelyért hárommilliárd forintot fizettek - ismét kereskedelmi létesítményeket alakítanak ki. A vételár mellett a becslések szerint a felújításra is milliárdos nagyságrendben kell költeni. Az Orcót emellett kötelezték arra, hogy megőrizze a szecessziós szárny értékeit, közcélú funkciót biztosítson a Lotz-teremnek és visszaállítsa a tetőn a korábbi vendéglátóhelyet. Itt várhatóan még jégpályát is kialakítanak. A vevő emellett további kávézók és vendéglátók kialakítását tervezi, de az épület megőrzi elsődleges kereskedelmi funkcióját - arról azonban még nincs végleges döntés, hogy az első elképzeléseknek megfelelően tényleg luxusáruházzá alakítják-e az épületet.