Fülöp, Evelin
EUR 394,10 Ft
USD 368,92 Ft
13 °C
27 °C

Félnek a magyar urántól

2006.12.08. 15:52
Egy ausztrál cég magyarországi leányvállalata hazánk több pontján kutatna uránérc után. Honlapján azt közli, kizárólagos jogot szerzett úgynevezett műszaki üzemi terv benyújtására a Pécstől 15 kilométerre lévő Dinnyeberkiben és térségében. Emellett további hat helyen kutatnának, ami ötvennél több települést érint. A szaktárca szerint nem kell aggódni, a kormány nem tervezi a Pécs környéki uránbányászat újraindítását.

Az ausztrál Wildehorse magyarországi cége, a Wildhorse Energy Hungary Kft. összesen hét jogadományt kért arra, hogy uránércet kutasson hazánkban. A kutatások Tolna és Baranya megyében több mint ötven települést érintenének, köztük olyan turisztikai szempontból meghatározó helyeket, mint Orfű vagy a boráról is híres Mőcsény, továbbá a Gemenci-erdő közelében lévő Bátaszék és térsége.

Titkolózik a kormány?

Az ausztrál cég közleménye miatt három civil szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért, a Védegylet és az Energia Klub nyílt levelet írt a bányászatot is felügyelő Kóka János gazdasági miniszternek. A lapunkhoz is eljutott levélben azt írják: "Különösnek tartjuk, hogy egy ilyen nagy jelentőségű, az eljövendő nemzedékek sorsát alapvetően befolyásoló ügyről a kormány eddig semmilyen tájékoztatást nem adott, és egy külföldi honlapról kell tudomást szereznünk a készülő beruházásról."


A civil szervezetek értelmezése szerint kizárólagos kutatási jogot a koncessziós és a bányászati törvény szerint csak pályázat után lehet elnyerni. A nyílt levél íróit egyebek mellett az érdekelte, mikor és milyen jogokat kapott a Wildehorse, van-e ezek között koncessziós jog, és ha igen, akkor ahhoz pályázati dokumentációt csatolt-e az ausztrál társaság. A civil szervezeteket az is érdekelte, tervezi-e a kormány a Pécs környéki uránbánya újbóli megnyitását, tárgyalnak-e a Wildehorse-szal további koncessziós jogokról.

Hét engedélyt kértek, egyet kaptak

Az ausztrál vállalat két magyarországi cége, a Wildhorse Energy Hungary (WEH) Kft. és a Wildhorse Resources (WR) Kft. összesen hét területre kért kutatási jogot, vagyis ennek első lépéseként úgynevezett jogadományt - közölte a gazdasági minisztérium. Ebből a hétből a WEH öt jogadománya már jogerős - a WR további két tervének jogadománya még nem -, az alapján elkészítette az úgynevezett műszaki üzemi tervet.


A térképen az alábbi településeket nem tudtuk feltüntetni:
Bátaszék, Decs, Dinnyeberki, Dunaszekcső, Ibafa, Mánfa, Maráza, Nagyváty, Sárpilis

Ebből az öt tervből eddig még csak egyet bíráltak el, ez alapján Dinnyeberki, Ibafa, Nagyváty térségében kaptak kutatási jogot. A terület Pécstől északnyugati irányban fekszik, nagyjából 15 kilométerre a baranyai megyeszékhelytől. Ezenkívül még továbi 47 települést érint a másik hat megigényelt jogadomány (ezek listáját cikkünk végén ABC-sorrendben találja).

A minisztérium közölte azt is: az ausztrál érdekeltségű cégeken kívül volt még egy kérelmező, ám őt elutasították. Az a tatabányai magánszemély ugyanis olyan területre - Pécs, Orfű környékére - jelentkezett, amelyre akkorra már kérelmet nyújtott be a WildeHorse. Ugyanazon a területen korábban a szintén tatabányai GTN Humánerő Kft.-nek is volt kutatási engedélye, ám az lejárt, és a GTN bányatelek megállapítását nem kérte, kutatást nem végzett, közölte a minisztérium.

Nincs koncesszió

A GKM azt is közölte: a kutatási engedélyeket úgynevezett hatósági engedélyezési eljárásban adták ki, így nincs szó koncesszióról, sem ahhoz kapcsolódó pályázatról. A hatósági engedélyezés "nem keverhető össze a koncesszióval, minthogy előbbi nyílt területeken, utóbbi zárt területeken alkalmazandó. Radioaktív ércre jelenleg az ország egész területe nyílt, tehát a kutatás nem koncesszióköteles, csak hatósági engedély kell hozzá" - olvasható a minisztérium válaszában.

A minisztérium azt is közölte: a Pécs környéki uránbányát nem akarják újranyitni. A terület rendezéséről szóló, idén júliusban elfogadott kormányrendelet szerint 2008 végéig a teljes területet rekultiválni kell. Erre a költségvetésből összesen nagyjából 20 milliárd - idén ebből 400 millió - forintot költenek.

Az ausztrálok egyébként ősszel megkeresték a pécsi önkormányzat vezetőit, akiket tájékoztattak kutatási céljaikról. Tasnádi Péter polgármester azonban a pécsi közgyűlés november eleji ülésén azt mondta: aggályosnak tartja az elképzeléseket, mivel a komoly bányászati múlt ellenére Pécsnek és környékének hosszú távú fejlesztési elképzelései nem a bányaiparra, hanem a turizmusra koncentrálódnak.

Ahol kutatnának
Abaliget, Alsónána, Alsónyék, Babarc, Bár, Bátaszék, Belvárdgyula, Bonyhád, Cikó, Decs, Dinnyeberki, Dunaszekcső, Erdősmárok, Erzsébet, Fazekasboda, Geresdlak, Görcsönydoboka, Grábóc, Hímesháza, Ibafa, Kékesd, Kisnyárád, Lánycsók, Liptód, Mánfa, Maráza, Máriakéménd, Mohács, Monyoród, Mórágy, Mőcsény, Nagypall, Nagyváty, Olasz, Orfű, Palotabozsok, Pécs, Pécsvárad, Sárpilis, Somberek, Szajk, Szálka, Szebény, Szederkény, Székelyszabar, Szellő, Szűr, Várdomb, Versend és Véménd.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét