Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Negyvenmilliárdnyi amerikai befektetés a határon

2006.05.18. 07:44
A tervezett befektetések között szerepelnek autóipari, IT-, elektronikai, biotechnológiai, energetikai beruházások és szolgáltató központok. Habár még mindig elsősorban az ország fejlett régióit célozzák, egyre többen vizsgálják az elmaradottabb térségeket is.
Mintegy negyven olyan amerikai befektetői projektet kezel jelenleg a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság (ITDH), amelyekről pár hónapon belül kedvező döntés születhet - tudta meg a Világgazdaság Kilián Csabától, az ITDH illetékes igazgatójától. Ha ezek a projektkezdeményezések, amelyeknél már ismert a tervezett befektetési érték, Magyarországon valósulnának meg, akkor több fázisban mintegy 200 millió dollárnyi, több mint negyvenmilliárd forintnyi FDI (működő tőke) áramolna be általuk, s a 4000 főt jócskán meghaladná az új munkahelyek száma.

A tervezett befektetések között szerepelnek autóipari, IT-, elektronikai, biotechnológiai, energetikai beruházások és szolgáltató központok. Új területként megjelent a gépiparhoz kapcsolódó repülőgép-ipari beszállítói érdeklődés is - mondta el Kilián Csaba. Jellemzően inkább közepes és kis amerikai cégek terveznek jelenleg befektetéseket, s nagyon gyakran igen fejlett technológiát szándékoznak Magyarországra telepíteni. Közös jellemzőjük az amerikai befektetőknek a magas minőségi követelmény s az, hogy abból nem engednek. Habár még mindig elsősorban az ország fejlett régióit célozzák, egyre többen vizsgálják az elmaradottabb térségeket is.

Az USA csak papíron ötödik

Az USA az ötödik legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, Németország, Hollandia, Franciaország és Ausztria előzi csak meg a toplistán. Az eddig befektetett amerikai tőke nagysága meghaladja a 9 milliárd dollárt, s mintegy 600 regisztrált amerikai cég van jelen. A statisztikákban szereplő állományt azonban a tényleges meghaladja - az amerikai cégek ugyanis rendszerint európai leányvállalataikon keresztül fektetnek be Magyarországon, így a pénzmozgás alapján úgy tűnik, mintha európai befektetés érkezett volna Magyarországra. Így lehet, hogy Hollandiának 20 százalék körüli a részesedése a magyarországi FDI-állományból, holott a számok mögötti befektetések jó részét például az amerikai multinacionális cégek ottani leányvállalatai hozták el hozzánk.

Az amerikai beruházások gazdaságunk majd minden területén jelen vannak, kiemelkednek a telekommunikációban, a számítástechnikában és az autóiparban. A multinacionális cégek mellett szép számban vannak jelen a kis- és közepes méretű vállalkozások is. Az elmúlt időszakban újra erősödő érdeklődés mutatkozik a magyarországi befektetések iránt mind a termelő-, mind pedig a szolgáltatószférában. Az érdeklődési területek közül kiemelkednek a különféle regionális központok létrehozására vonatkozó megkeresések. Az utóbbi időben számos jelentős amerikai vállalat választotta Magyarországot pénzügyi, logisztikai, k+f, illetve egyéb tevékenységet végző központja helyszínéül.