Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Legyőzte a dollárt a forint

2007.03.14. 08:14
Egy hónap alatt a magyar fizetőeszköz nyerte a legtöbbet a dollár árfolyamvesztésén. A forint mellett a szlovák korona és a japán jen zárt a dobogón. Az elemzők szerint az ünnepekre esetleg várható zavargások sem okoznak majd problémákat.

A forint erősödött a legnagyobb mértékben a dollárral szemben az elmúlt egy hónap során a világ devizái közül – derül ki a Bloomberg adatainak elemzéséből. Dobogós helyre ért még a szlovák korona, valamint a japán jen is. Elemzők nem várják, hogy a következő napok esetleges megmozdulásai jelentős mértékben módosítsák a forint árfolyamát.

„Minden csoda három napig tart” – foglalható össze a Világgazdaság által megkérdezett elemzők véleménye. Magyarországon többen tartják kockázati tényezőnek azt, hogy a következő napokra várt esetleges utcai megmozdulások, demonstrációk akár az árfolyamra is hatással lehetnek.

A zavargásoktól sem fél a piac

Az elemzők szerint ha esetleg bármilyen zavargás bekövetkezne, az csak legfeljebb a csütörtöki és pénteki londoni kereskedésben mutatkozhat meg az árfolyamban, ám jövő hétfőn, azaz a kereskedés újraindulásakor már aligha lehet majd ebből bármit is érzékelni. Mindezt azzal magyarázzák a piaci szakértők, hogy a legtöbb befektető számol egy kisebb árfolyam-ingadozással, azaz meglepetést nem okozhat számukra. Ám a többség mégis arra voksol, hogy komolyabb demonstrációk nélkül múlik el a hosszú hétvége.

Bár február végén több elemző is azt jósolta, hogy a Kínából kiindult feltörekvő piaci lejtmeneten nem teszik túl magukat egykönynyen a befektetők, úgy tűnik, a bizalom a várakozásokhoz képest jóval hamarabb helyreállt. Igaz, ebben sokat segítettek a vártnál jobb amerikai makroadatok, amelyek arra utalnak, hogy a receszszió rémképétől egyelőre nem kell tartani.

Kérdés azonban, meddig tart a lendület a feltörekvő piacokon. Az optimista hangulat most még kitartani látszik, bár a hét második felében napvilágra kerülő amerikai makrogazdasági adatok ezen sokat változtathatnak. S bármilyen megingás kihathat a magyar részvénypiacra éppúgy, mint a forint árfolyamára – hangzik az elemzők prognózisa.

Vannak kockázatok

Bizonytalansági tényezőkben ráadásul nincs hiány, idesorolható a politikai kockázat is, amely az amerikai Alliant Insurance szakembereinek meglátása szerint éppen emelkedőben van a fejlődő piacokon. Erről árulkodik az Alliant Emerging Market politikai kockázati index 5 százalékos erősödése az elmúlt egy évben, ez a legnagyobb éves növekedési ütem a 2001. szeptemberi terrortámadás óta.

Mindez elsősorban a dél-amerikai és közép-ázsiai országok külföldi befektetőkkel szembeni kormányzati szigorításainak (Venezuelában például a távközlési, a közhasznú és az olajipari vállalatok újraállamosítása van napirenden, Kínában pedig megmozdult a hazai tőke a korábbi eltulajdonításokkal szemben), illetve a közép-európai országok hitelkockázati növekedésének a számlájára írható. Magyarország és Bulgária esetében egyensúlybeli problémákat lát az Alliant, míg Thaiföldön a belügyi helyzet adhat okot aggodalomra.