Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újból lendületben a dollár?

2008.04.08. 07:24
Erősödik a kockázatvállalási hajlandóság a globális tőkepiacokon, s ezzel szoros összefüggésben a dollár is felértékelődőben van, az euró és a jen ellenében egyaránt.

Erősödik a dollár minden fronton. Az euró/dollár 1,58-ról a múlt hét folyamán visszajött 1,56-1,57-re, a dollár/jen pedig a 100-as szint környékéről 102,5-re emelkedett hétfő délutánig.

A befektetők kockázati étvágya érezhetően erősödik és ez segíti a dollárt is. A fordulópont a Bear Stearns március közepi kvázimegmentése, illetve a Federal Reserve eszköztárának szintén akkortájt bejelentett példátlan mértékű kiterjesztése volt. Az S&P-500 március közepe óta majdnem 8 százalékot erősödött, a biztos menedék funkcióját betöltő kétéves amerikai állampapír hozama ugyanezen idő alatt 1,3-ról 1,9 százalékra ugrott. Az amerikai részvénypiac várt kockázatát (precízebben az S&P-500-ra kiírt opciók implikált volatilitását) mutató Vix index 32-ről 22-re, azaz majdnem harmadával esett. A legdrámaibb hangulatjavulást ott látjuk, ahol korábban a vérfürdő is a legdurvább volt, a hitelpiacon. Az amerikai befektetési kategóriájú cégekre kiírt hitelderivatívák hozamfelárát követő CDX IG index 185-ről 127 bázispontra, a kockázati étvágy egyik legkiválóbb mutatója, az európai spekulatív kategóriájú cégekre kiírt hitelderivatívák hozamfelárát követő iTraxx Crossover index pedig 630-ról 440 bázispontra esett az elmúlt három héten.

Túl a mélyponton

A piac egyértelműen úgy véli, hogy a legrosszabb dolgok már mögöttünk vannak. Ez abban az értelemben valószínűleg igaz is, hogy a rendszerszintű krízis, a pénzügyi rendszer összeomlásának esélye a Fed legutóbbi intézkedéseinek köszönhetően lényegesen csökkent. Az amerikai jegybank széles körben és a korábbiaknál jóval könnyebben tette elérhetővé a likviditást, s ezzel az akut likviditási válságot kétségtelenül elhárította. Bár már ezen a ponton is hozzá lehet mindehhez fűzni azt, hogy a Fed és a piac már a tavaly augusztusi, illetve az idén év eleji intézkedések után is azt hitte, a rövid távú probléma megoldást nyert.

A lényeg azonban az, hogy ha ez így is van, a likviditási helyzet rendeződött, az alapvető nehézség változatlanul fennáll: a fejlett világ pénzügyi rendszere tekintélyes mennyiségű kétes vagy rossz minőségű hitelt cipel a mérlegében (vagy éppen azon kívül), s az ebből fakadó tőkevesztés a hitelkínálat, illetve általában a pénzügyi intézmények kockázati étvágyának csökkenéséhez vezet. Hitel és kockázati étvágy nélkül pedig nincsen gazdasági növekedés.

Az Egyesült Államokban a konszenzus szerint már most sincs gazdasági növekedés, s ezt látszottak megerősíteni a legfrissebb, márciusi foglalkoztatási adatok is. A gazdaságban újabb 80 ezer állás szűnt meg, s az elmúlt három hónapban átlagosan 95 ezer munkahely tűnt el. A munkanélküliségi ráta 4,8-ról felugrott 5,1 százalékra. Az elmúlt évtizedek tapasztalatából jól tudjuk, hogy szoros összefüggés van a munkaerő-piaci helyzet és a lakosság adósságfizetési képessége/hajlandósága között. Általában is egyértelmű: ahogy a gazdaság lassul, úgy nő a nem fizetések aránya a teljes adósságállományon belül, legyen az jelzálog-, fogyasztási, autó-, hitelkártya-, diák-, vállalati, kereskedelmi ingatlan- stb. hitel.

A piac mindezeken jelenleg elég könnyen túllép, s többre értékeli a világvége-forgatókönyvek valóraválása esélyének csökkenését. A dollár mindebből egyelőre profitál; változást az hozhat, ha a befektetői gondolkodásban ismét előtérbe kerülnek a változatlanul létező makrogazdasági és a pénzügyi rendszerhez kapcsolódó kockázatok.