Boglárka
22 °C
35 °C

Százmilliárdokat hozhatnak az amerikai turisták

2004.03.10. 08:35
Egyre bátrabban utaznak az amerikaiak, fellendülést várnak a magyar turizmusban érdekeltek is. Ennek érdekében közel félszáz amerikai utazásszervezőt lát vendégül Budapest.
Biztató változások tapasztalhatók az Egyesült Államok turisztikai piacán, hiszen a terrorveszély enyhülésével az amerikaiak egyre bátrabban utaznak. Magyarország számára ez azt jelentheti, hogy a következő években hat-nyolc százalékkal is bővülhet a tengerentúlról beutazók száma.

Közös akciók

Mint Zsámboky Gábor, a Magyar Turizmus Rt. New York-i képviseletének vezetője mondta, egy tavaly végzett felmérés szerint a következő öt esztendőben 3,7 milliárd dolláros - 855 milliárd forint - potenciális bevételt jelenthet Magyarország számára az amerikai beutazás.

Sok mindentől függ azonban, hogy ebből mennyit sikerül realizálni. Ehhez jelenthet segítséget az American Tourism Society (ATS) ma kezdődő kétnapos budapesti konferenciája, amelyen a Kelet-Közép-Európát programozó túraszervezők képviselői vesznek részt.

Az utazási kedv élénkítése érdekében a képviselet az elmúlt hónapokban határozott lépéseket tett a piacon. Így például az amerikai utazásszervező partnerekkel, az ITD Hungary New York-i irodájával, a Malévvel, illetve az osztrák és a bécsi turisztikai hivatallal közös akciókat szerveztek. Mindennek eredményeképpen jelentősen élénkült a képviseleten a magyar lehetőséget iránti érdeklődés.

A Dunán érkeznek

Az ATS-konferenciát kísérő work-shop részt vevő cégei úgy vélik, rövid távon még nem, de középtávon már hozhat eredményt a mostani rendezvény. Az bizonyos, hogy az idén már tapasztalható valamelyes élénkülés, ám ez a tavalyi nagyon gyenge évhez viszonyítva még mindig szerény amerikai beutazó forgalomnak tekinthető.

Mint Molnár Gabriella, a Blaguss utazási vállalkozás ügyvezetője mondta, a szeptember 11-ei események hatása még mindig nagyon érezhető, hiszen az elmúlt években csupán néhány amerikai szakmai csoportot fogadtak, szemben a korábbi átlagos évi három-ötezer fővel szemben. Hasonlók a tapasztalatai Baumann Irénnek, a Bridge Tours ügyvezetőjének is, hiszen az elmúlt években csak esetenként fogadtak szakmai csoportokat.

Az amerikai turisták körében igen népszerűek a nagy európai folyókon tett hajós programok. Ennek keretében a dunai hajóút során érkeznek a magyar fővárosba is amerikaiak.

Ezek a programok az idén májusban indulnak, és az év folyamán közel száz csoport várható. A magyar cégek ezeknek a csoportoknak szerveznek fakultatív programokat. A szakemberek ebben jó lehetőséget látnak, ám ma még nagy a bizonytalanság, ugyanis nem lehet tudni, hogy a külföldi programgazda hogyan tudja értékesíteni az utakat.