Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Súlyos helyzet alakulhat ki az utakon

2006.06.13. 12:50
Ha az Országgyűlés nem tesz jelentős lépéseket az útfelújítások érdekében, akkor "súlyos helyzet" alakulhat ki - jelentette ki László Sándor. A Magyar Közút Kht. vezérigazgatója elmondta: a társaság 7,1 milliárd forintot költött a téli útkezelésre.

A Magyar Közút Kht. 2005-2006-ban 7,1 milliárd forintot költött a téli útkezelésre, az árvíz pedig 6,7 milliárd forint többletköltséget jelentett - mondta László Sándor, a társaság vezérigazgatója kedden Budapesten.

László Sándor elmondta: a 30 milliárd forintos költségvetéssel működő társaságnak az árvíz okozta többletköltséget várhatón megtérítik a nemzeti katasztrófaalapból. Hozzátette: a saját forrásból biztosított téli útkezelésre félmilliárd forinttal költöttek többet, mint 1 évvel korábban.

A 30 ezer kilométeren üzemeltetést és közútkezelést végző társaság az idén útjelek festésére 3 milliárd forintot, kátyúzásra 6 milliárd forintot fordít.

A vezérigazgató hangsúlyozta: az idén 3 milliárd forintot kívánnak megtakarítani, az összeget pedig az utak karbantartására fordítják. A kiadások csökkentése érdekében a tavalyi 15 százalékos leépítés után az idén újabb 7,5 százalékos leépítést, valamint központosítást végeznek.

Kiemelte: ha az Országgyűlés nem tesz jelentős lépéseket az útfelújítások érdekében, akkor "súlyos helyzet" alakulhat ki. A döntéshozók figyelmének felhívása érdekében a vezérigazgató egyes utak visszaminősítését fogja kezdeményezni még az idén.

A vezérigazgató kitért arra, hogy 2007 és 2013 között uniós forrásokból 200 milliárd forint elkerülő utak és hidak építésére, 400 milliárd forint pedig útburkolat megerősítésre lesz fordítható, míg a regionális programok keretében régiónként évente 5 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy ezeknek a beruházásoknak köszönhetően a társaság nagyobb összeget költhet majd a már meglévő utak rekonstrukciójára, amire uniós forrás nem fordítható.

Az igazgató a kátyúkról szólva elmondta: januárban 200 ezer kátyút tartottak nyilván, azóta naponta 10 ezer úthibát kezeltek és jelenleg 125 ezer kátyú van a kezelésükben lévő közutakon. Hozzátette: a január óta működő Kátyúvonalon 5 ezer telefonáló 60 ezer kátyút jelentett be.