Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Nyaraljon olcsón, luxusban!

2004.06.29. 18:15
Cikksorozatunk második részében a százezer forint feletti, a luxus és a last minute utakkal foglalkozunk. Megnézzük, hogy mit jelent az ultra all inclusive szolgáltatás, hogy mennyiért találunk tengervizes medencés hotelt, valamint hogy hol találunk ötcsillagos luxusszállodát kevesebb, mint 130 ezer forintért.
Előző cikkünkben a százezer forint alatti és hazai nyaralási lehetőségekkel foglalkoztunk, most emeljük a tétet. Bár a magyar turista nem hasonlítható össze a nyaralásról a fél világot hazaimportáló német társával, mégis, egyre többet költünk utazásokra. Kérdésünkre az utazási irodákban elmondták, hogy az utóbbi években az utasok inkább a magasabb kategóriájú szállodákat keresték.

"Minden Beleértett"

Jellemzően egyre többen veszik igénybe a külföldi szállodák all inclusive (azaz szép magyarossan: minden beleértett) szolgáltatását, melynek lényege, hogy a helyi gyártású italok és az ételek fogyasztása az út árában benne foglaltatik, a helyszínen tehát nem kell fizetni. Ennek a szolgáltatásnak egy még veszélyesebb fokozata az ultra all inclusive, ha ilyen szállodába kerülünk akkor még a külföldi szeszes italokért sem kell fizetnünk, valamint extrém esetben még a hajunkat is levágják ingyen.

A bemutatott ajánlatok általában egy hetes nyaralásokat tartalmaznak, bekalkuláltuk a repülőjegyek árát illetve a reptéri illetéket is, a végösszegek főszezonra, tehát július közepi-végi időpontokra vonatkoznak.

Százezer felett, de kétszázezer alatt

Százezer forint felett távolabbi európai, vagy luxus észak-afrikai utakkal találkozhatunk. A Tensi 153 ezer forintért kínálja útjait Ciprusra, ezért az összegért egy négycsillagos hotelben kap szállást az utas, a szobákhoz légkondi, tv, hajszárító és tengerre néző erkély is jár, valamint kapunk még svédasztalos reggelit.

Aki viszont mindenképpen tengervízzel töltött medencékre és csúszdákra vágyik, annak jó választás lehet a társaság háromcsillagos szicíliai szállodája, ahol a szobákban légkondi és tévé várja a nyaralókat 171 ezer forintért, sőt, az otthonról hozott szalámit is biztonságba helyezhetjük a hűtőszekrényben. Az Ibusz 139 ezer forintért kínál háromcsillagos hotelt Korfun félpanzióval, a szálloda közelében a hírek szerint kávézók és tavernák találhatók.

Arab világ

Marokkóban az ötcsillagos Le Meridienben 126 ezer forintba kerül hét éjszaka a Kartago Toursnál, a luxusszálloda wellnessközpont is egyben, az ár a reggelit tartalmazza. Ha valaki teljes ellátásra vágyik, az a török tengerparton találhat magának négycsillagos all inclusive szállodát 135 ezer forintért, ahol a három főétkezés között könnyű ételekkel és helyi italokkal tömhetjük magunkat térítésmentesen. Valamivel drágábban, 160-170 ezer forintért kéthetes nyaralást kínál az utazási iroda Egyiptomban, ebből kilenc napot három és négycsillagos szállodában tölt az utas Hurghadán és Kairóban, négy napot pedig egy négycsillagos hajón, végig a Níluson.

A Neckermann Lloret de Mart, a spanyol tengerpartot kínálja, egy hét teljes ellátással egy négycsillagos szállodában 149 ezer forintba kerül, míg a társaság kínálatában szintén megtalálható Portugál tengerpartra 161 ezer forintból juthat le az utas, ebben az árban egy négycsillagos szálloda szerepel, ellátás nélkül. A Vista 157 ezer forintért kínál hét éjszakát a festői kék-fehér falvairól ismert Santorinin, elhelyezés háromcsillagos szállodában, reggelivel.

Luxusutak

#alt# Természetesen nem maradnak utak nélkül azok sem, akik nem igazán, vagy csak komoly erőfeszítések árán képesek elkölteni a fizetésüket. A Tensi 240 ezer forintért kínál teljes ellátású, Velencéből induló Földköz-tengeri hajóutat, melynek útvonala leginkább a horvát és görög partok mentén vezet. A Kartagónál 205 ezer forintba kerül egy ötcsillagos all inclusive szálloda a török riviérán, a szállodában mindenféle medence, csúszda és wellness szolgáltatás megtalálható.

A Neckermann 230 ezer forintért kínál nyaralást Marbellán, félpanziós ellátással egy négycsillagos szállodában. A Vista még komolyabb luxusutakat is kínál, ezek közé tartozik például a Karib-tengeri hajóút, mely Dominikából indul, s Barbadoson át egészen Martinique-ig tart, majd vissza, mindezt 410 ezer forintért, ebben már a kikötői illeték is benne van. Ha valakit inkább az egzotikusabb, elmélyülős utazások érdekelnek, azt a társaság 549 ezer forintért elviszi a Himalájába, Bhutánba és Nepálba, a pénzünkért idegenvezetést és félpanziós ellátást kapunk.

Last minute

A kedvezményes árú nyaralásokra lényegében az utazás időpontja előtti második héttől kezdődően lehet befizetni. A legkedvezőbb ajánlatra az utazás előtti egy-két napon lehet számítani, erre várni azonban már hazárdőr szellemet követel. Lázár Viola, a Club Magellan utazásközvetítő iroda vezetője szerint ritkán negyven százalékos árkedvezmény is tapasztalható a katalógusárhoz képest, általában azonban húsz százalékkal olcsóbbak az akciós utak.

Tunéziába várhatóan egész nyáron lesznek last minute nyaralások, így akár ötvenötezer forintért is el lehet jutni az arab országba, reptéri illetékkel együtt. Ezért az árért háromcsillagos szállodában kap szobát az utas, félpanzióval. Hasonló feltételekkel nagyjából nyolcvanezer forinból megoldható az utazás az egyiptomi Sharm El Seikbe, a török riviérára, vagy Marokkóba, háromcsillagos hotelben, reggelivel és vacsorával. Természetesen ezek hozzávetőleges árak, melyekre lehet ugyan számítani, az összegek azonban csak az út időpontjának közeledtével lesznek biztosak.

Last Luxus

Aki valamivel többet szán az utazásra, az jó eséllyel négycsillagos all inclusive egyiptomi szállodát találhat majd száztízezer forintért, ha valaki inkább Európát részesítené előnyben, annak jó választás lehet a portugál tengerpart - ami valójában óceánpart -, ez háromcsillagos, félpanziós szállodában 155 ezer forintból lesz kihozható. A török tengerparton 185 ezer forintért ötcsillagos, ultra all inclusive hotelben szállhat meg a nyaralni vágyó.

Kedvezményes utakra azonban a legdrágább kategóriában is akadhatunk, tíz nap a Maldív-szigeteken négyszázezer forintba, kilenc nap Kubában pedig 415 ezer forintba kerül, ezeknél az utaknál már közel százezer forint lehet a megtakarítás.