Alfréd
-3 °C
3 °C

A madárinfluenza ellenére sem csökken az utazási kedv

2005.10.25. 08:05
Ha a Külügyminisztérium nem javasol egy országot, az utazási irodának vissza kell adni a már befizetett összeget. A biztosító azonban nem fizet az irodának.
Továbbra sem tervezik a biztosítótársaságok, hogy a terrorcselekményeket is felvegyék a biztosítási események közé - mondta Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utasbiztosítási tagozatának elnöke. Még ha lenne is a magyar társaságoknak ilyen szándéka, nem tudnák vállalni az ezzel járó kockázatot viszontbiztosítás híján, mivel a világon sehol nem kötnek biztosítás terrorakciókra. A gyakorlatban azonban eltekintettek a szabályzattól például a londoni robbantások kapcsán, és megtérítették a keletkezett tárgyi károkat.

A madárinfluenza fenyegetése kapcsán Horváth azt mondta: nem minősül útlemondási oknak a biztosítótársaságok számára, ha a Külügyminisztérium az egészségügyi okokból nem javasolt országok közé sorolja egy utazás helyszínét. A hatályos jogszabályok ugyanakkor kötelezik az utazási irodát ilyen esetben a befizetett összeg egészének visszatérítésére - függetlenül attól, hogy továbbutalták-e már a külföldi partnerek felé.

A turizmus már nem politika felett álló, békés üzletág 2001. szeptember 11-e óta - véli Bottyán Éva, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének alelnöke. Az utazások célállomásainak kiválasztásakor elsődleges szemponttá vált a biztonság az utazási irodák számára. E mellett azonban az utazási kedv nem csökkent, a terrorakciók elriasztó hatása rendszerint rövid távon hat.

Kedvezően fogadták az utasok a Malév által bevezetett biztonsági intézkedéseket is - mondta Krebsz Adrien, a Malév Rt. szóvivője. Leginkább a felszállást megelőző ellenőrzéseket szigorították meg, a gépek fedélzetén pedig többek között páncélajtót szereltek fel a pilótafülkék védelmére. A szóvivő szerint sokszor maguk az utasok hívják fel a légi kísérők figyelmét a furcsán viselkedőkre.