Lenke
14 °C
28 °C

Tengerpart helyett városnézés

2004.03.30. 09:26
Megváltoztak a magyar üdülési szokások, egyre többen utaznak autóval és fapados járatokkal. Átlagosan 150 ezer forintot költünk nyaralásra.
Bizakodóak a kiutazással foglalkozó hazai idegenforgalmi vállalkozások, az Utazás kiállítás alatti forgalom alapján jó szezonra számítanak. Becslések szerint az idei nyaralásra átlagosan 150 ezer forintot költenek az utazók. Csökkent az érdeklődés a spanyol lehetőségek iránt.

Jobb szezon

Minden nehézség ellenére - az Utazás kiállításon szerzett tapasztalatok alapján - az idén nyáron a tavalyinál jobb szezonra számítanak a kiutaztatók. A spanyol terrortámadás ugyan megrettentette az embereket, ám jelenleg inkább a kivárás, mintsem az elpártolás lenne jellemző - összegezték tapasztalataikat a szakemberek. A történtek ellenére a spanyol szolgáltatók tartják áraikat, s bíznak abban, hogy nyárra elmúlik az elmúlt időszak félelme. Gál Pál, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese úgy fogalmazott: az úti célokban egyelőre nem lehet eltolódást tapasztalni, bár az újdonságok most is, mint minden évben, nagyon sikeresek.

Ezt támasztják alá az OTP Travel tapasztalatai is - mondta Molnár Judit ügyvezető igazgató -, hiszen az idei év újdonsága, a szardíniai üdülés nagyon kapósak az utazók körében. A sziget iránt egyébként általában is nagy az érdeklődés, hiszen ez népszerű volt mind az IBUSZ, mind a Vista standján. Bár több utazási iroda kínálja az elmúlt egy évtizedben megújult bolgár tengerpartot, a magyar utazók még bizalmatlanok e lehetőséggel szemben.

Az irodák megfigyelése szerint az idén a korábbiaknál jóval nagyobb volt a kereslet a belföldi nyári üdülések iránt és - mint Kendik Mária, a Vista kiutazási részlegének vezetője mondta - nagyon sokan tervezik, hogy a nyári tengerparti üdülést kiváltják európai városlátogató programmal. Ennek fő oka, hogy az úgynevezett fapados légitársaságokkal ma már sokkal nagyobb kör számára elérhető egy-egy európai nagyváros, s ez a nyaralás több esetben már olcsóbb, mint egy főszezoni tengerparti üdülés.

Repülők, automobilok

Bár a tapasztalatok szerint az emberek nem félnek a repüléstől - amit mutat, hogy igen nagy volt az érdeklődés a chartergépes utazások iránt -, egyre többen választják a viszonylag közelebbi, autóval elérhető üdülőhelyeket. E tapasztalatot támasztja alá a TUI is, hiszen - mint Aszódi Eszter értékesítési vezető mondta - náluk nőtt az egyéni autósutak aránya, s ez már elérte eddig a repülős foglalások arányát. A szakemberek úgy látják, a közelebbi úti célok közül - a korábbi évekhez viszonyítva - megnőtt az igény a horvátországi, illetve az észak-olasz lehetőségek iránt.

Az utazók a nyári szezonban továbbra is az olcsóbb utakat keresik. Ezt jelzi például az is, hogy az OTP Travel görögországi szálláshelyeinek mintegy negyven százalékát már eladta. Becslések szerint az emberek a nyári üdülésre átlagosan száz-kétszázezer forint közötti összeget költenek személyenként. Ezen belül igen jelentős a szórás, hiszen a legolcsóbb utak hatvan-nyolcvanezer forint közöttiek, míg a magas szolgáltatási színvonalat nyújtó programok árai a főszezonban elérik a 350-400 ezer forintot is.