A háború nem befolyásolja a magyarok utazási kedvét

2003.03.27. 16:42
A hazai utazási irodák eddig nem tapasztaltak drasztikus visszaesést az idei szezon foglalásaiban. Az MTI által megkérdezett utazási vállalkozók úgy vélik, erőteljesebben megnövekedhet a buszos utak aránya a repülősökkel szemben, azonban a többségük úgy véli, az iraki háború nem befolyásolja az utazásról szóló döntéseket.
A Neckermannál sem visszaesést sem lemondást nem tapasztaltak a háború által érintett országok tekintetében. Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor Törökország helyett sokan Spanyolországot választják. Az eddigi foglalások alapján az első három célterület Tenerife, Mallorca és Kréta. A cégnél a repülős utak aránya 45 százalék, a buszos és az egyéni utaké pedig 55 százalék.

Inkább nyugat felé mennek

Gál Pál Zoltán, az Ibusz Kft. üzletági igazgatója közölte: az Utazás 2003 kiállítás tapasztalatai alapján nem csökken az érdeklődés. Az üzletági igazgató véleménye szerint annyi azért érezhető, hogy erősödött az érdeklődés a Földközi-tenger nyugati része, Horvátország, Spanyolország és Olaszország iránt.

Több a buszos

Kenessey Gábor, az Eurotours ügyvezető igazgatója elmondta: az idei szezon valamivel erőteljesebben indult a 2002. évihez képest. Hozzátette, a háború előtti bizonytalanságban észleltek megtorpanást, azonban az sem volt drasztikus. Az ügyvezető igazgató elmondta: a tavalyi adatokhoz képest az idén csaknem 12-13 százalékkal több utas jelentkezett, akik elsősorban az autóbuszos, Magyarországhoz közelebbi utakat választják.  • Tippek
  • Hírek