Donát
-4 °C
2 °C

Drágább lehet a nyaralás a forintgyengülés miatt

2003.06.06. 09:30
Az európai utakat szervező irodák valószínűleg kénytelenek lesznek árat emelni, miután a katalógusok kiadásakor az euró árfolyama még 240 forint körül állt, mostanra azonban majdnem 270 forintra ugrott. Az euró drágulása miatt a költőpénz megvásárlására is többet kell fordítani.
A külföldi kiutazást szervező irodák többsége aligha kerülheti el, hogy megemelje tarifáit - válaszolta az Index kérdésére Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, a Blaguss-Volánbusz igazgatója. A kiutaztató irodák az év elején a mainál mintegy tíz százalékkal erősebb forinttal kalkulálták áraikat.

Bár a cégek valamekkora árfolyam-ingadozásra felkészülnek, a forint mostani gyengülését aligha tudják beépíteni áraikba - mondta a szakember. Hozzátette azonban: mivel a forintgyengülés néhány napja kezdődött, így nincs egységes állásfoglalás erről, meglehet, hogy egyes utazási irodák tartani tudják eredetileg tervezet áraikat.

A forint leértékelődése minden kiutaztatónak veszteséget okoz, hiszen az európai utakat euróban, az észak-afrikai vagy egyéb egzotikus túrákat pedig általában dollárban számolják el. A magyar valuta főként az európai közös pénzzel szemben gyengült, így várhatóan inkább az európai utakat szervezők lesznek rákényszerülve az emelésre.

A befizetett út nem drágul

Az európai buszos utakat szervező Blaguss-Volánbusz várhatóan a két hét múlva induló utak árát emeli majd kis mértékben, körülbelül öt százalékkal - mondta Molnár Gabriella. Aki már eddig befizette a tervezett utazás előlegét vagy részvételi díját, annak nem kell aggódnia: az áremelés őt nem érinti.

245 helyett 270

Az Ibusznál elmondták: még nagyon bizonytalan a helyzet, ezért jövő héten döntenek az esteleges árváltoztatásokról. Ha a mostani, 270 forint körüli árfolyam marad, akkor bizonyos útvonalakon a cég kénytelen lesz árat emelni, közölte a vezérigazgató. Az Ibusz katalógusa szerint az ott szereplő árakat még 245 forintos árfolyamnál határozták meg.

A Vista a mostani árfolyamnál még tartani tudja árait, mivel annak idején, a katalógus kiadásakor az akkori sávközéppel (276 forint) számoltak. Ha a forint tovább gyengül, akkor valószínűleg a Vista is kénytelen módosítani forintban megadott katalógusárait, tudtuk meg.

Afrika marad

A főként észak-afrikai utakat szervező Best Reisen egyelőre nem készül tarifái módosítására - közölte Garamszegi Csaba értékesítési vezető. Igaz, a cég elsősorban dollárban számol, így katalógusukban is csak az amerikai valuta árfolyamával kapcsolatban szerepel kikötés: ha az amerikai valuta 260 forint fölé emelkedik, akkor a társaság változtathat az árakon. Ekkora árfolyamváltozásra azonban valószínűleg nem kell számítani, a dollár jelenleg 230 forint körül mozog.

A szakma nem egységes

Az Eurotours vezérigazgatója, Kenessey Gábor szerint csak akkor lehet árat emelni, ha a szakma egységesen így dönt. Ha néhányan tartják az áraikat, akkor a többiek sem emelhetnek, hiszen akkor az utasok nem őket választják, mondta. A cégvezető szerint azonban a szakma nem egységes, ezért valószínűtlennek tűnik az áremelés. A forintgyengülést az irodák nyelik le, árrésüket csökkentve ezzel, tette hozzá. Az Eurotours a jelenlegi árfolyamnál még tartani tudja árait, bár egy újabb gyengülésre már valószínűleg reagálnia kell.