Jusztina
3 °C
16 °C

Januártól az EU-öregek is ingyen utaznak Magyarországon

2003.09.22. 09:00
Jövő január elsejétől nemcsak a 65 életévüket betöltött magyar állampolgárságú személyek, hanem más uniós országok hasonló korú állampolgárai is ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedési szolgáltatásokat. A helyi közlekedésnél a kormánytámogatás fix összegű lesz az eddigi százalékos rendszer helyett, így áremelésnél csak törvénymódosítással változtatható ez az összeg.
A fogyasztási adó megszüntetése miatt külön törvényben szabályozzák a jövőben a fogyasztói árkiegészítést. Eddig egy jogszabály tárgyalta két témakört. Jövő január elsejétől nemcsak a 65 életévüket betöltött magyar állampolgárságú személyek, hanem más uniós országok hasonló korú állampolgárai is ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedési szolgáltatásokat.

Fix összegű támogatás

A helyközi ártámogatás eddigi gyakorlata nem változik, viszont az önkormányzati hatáskörbe tartozó helyi tömegközlekedés támogatása fix összegű lesz az eddigi százalékos rendszer helyett. A helyközi közlekedés ártámogatását a forgalom százalékában, a helyi közlekedését pedig az eladott bérletek száma szerint finanszírozza a kormány.

A diák- és nyugdíjasbérletek állami ártámogatása 67,5 százalékos az év végéig, jövőre a központi költségvetés a budapesti kombinált bérletek árából 3139 forintot áll, azaz a jelenlegi bérletár (4670 forint) 67,23 százalékát. A hivatalos indoklás szerint a szisztéma nagyobb mozgásteret biztosít az önkormányzatoknak az ármeghatározásban, valamint tervezhető és kiszámítható lesz a központi költségvetés szempontjából.

Kevesebb lehet a támogatás

A tarifák megállapítása helyközi járatok esetében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, helyi járatoknál az önkormányzat kompetenciájába tartozik. Az illetékesek döntését a Pénzügyminisztériumnak jóvá kell hagynia.

Év végéig minden kialkudott bérletár 67,5 százalékát megkapja az önkormányzat, majd továbbadja a szolgáltatónak. Jövőre viszont elszakadhat a támogatás mértéke az eddig megszokott 32,5 százaléktól, mivel a magasabb tarifához tartozó magasabb kiegészítési összeget csak törvénymódosítás útján lehet elérni. A tarifaemelésekkor pedig vagy az önkormányzatok vagy az utasok többet fizetnek.