Árpád
-2 °C
4 °C

Januártól az EU-öregek is ingyen utaznak Magyarországon

2003.09.22. 09:00
Jövő január elsejétől nemcsak a 65 életévüket betöltött magyar állampolgárságú személyek, hanem más uniós országok hasonló korú állampolgárai is ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedési szolgáltatásokat. A helyi közlekedésnél a kormánytámogatás fix összegű lesz az eddigi százalékos rendszer helyett, így áremelésnél csak törvénymódosítással változtatható ez az összeg.
A fogyasztási adó megszüntetése miatt külön törvényben szabályozzák a jövőben a fogyasztói árkiegészítést. Eddig egy jogszabály tárgyalta két témakört. Jövő január elsejétől nemcsak a 65 életévüket betöltött magyar állampolgárságú személyek, hanem más uniós országok hasonló korú állampolgárai is ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedési szolgáltatásokat.

Fix összegű támogatás

A helyközi ártámogatás eddigi gyakorlata nem változik, viszont az önkormányzati hatáskörbe tartozó helyi tömegközlekedés támogatása fix összegű lesz az eddigi százalékos rendszer helyett. A helyközi közlekedés ártámogatását a forgalom százalékában, a helyi közlekedését pedig az eladott bérletek száma szerint finanszírozza a kormány.

A diák- és nyugdíjasbérletek állami ártámogatása 67,5 százalékos az év végéig, jövőre a központi költségvetés a budapesti kombinált bérletek árából 3139 forintot áll, azaz a jelenlegi bérletár (4670 forint) 67,23 százalékát. A hivatalos indoklás szerint a szisztéma nagyobb mozgásteret biztosít az önkormányzatoknak az ármeghatározásban, valamint tervezhető és kiszámítható lesz a központi költségvetés szempontjából.

Kevesebb lehet a támogatás

A tarifák megállapítása helyközi járatok esetében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, helyi járatoknál az önkormányzat kompetenciájába tartozik. Az illetékesek döntését a Pénzügyminisztériumnak jóvá kell hagynia.

Év végéig minden kialkudott bérletár 67,5 százalékát megkapja az önkormányzat, majd továbbadja a szolgáltatónak. Jövőre viszont elszakadhat a támogatás mértéke az eddig megszokott 32,5 százaléktól, mivel a magasabb tarifához tartozó magasabb kiegészítési összeget csak törvénymódosítás útján lehet elérni. A tarifaemelésekkor pedig vagy az önkormányzatok vagy az utasok többet fizetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?