Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiszolgáltatottak az utazási irodák az árfolyamingadozásnak

2003.09.26. 08:50
Az utazási irodáknak a forint erősödése a beutaztatási üzletág szempontjából kifejezetten előnyös, mivel olcsóbbá válnak a magyarországi szolgáltatások. A kiutaztatóknak viszont a nemzeti valuta erősödése magában rejti a veszteségeket, illetve a nyereség csökkenését.
Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke szerint a kockázatok mérséklésére több lehetőség is van. Az árfolyam-ingadozás kockázatát ki lehet védeni, illetve csökkenteni azzal, hogy az utazási szerződésben egy kitételt fogalmaznak meg az árfolyamok meghatározott mértékű változása esetére.

Módosíthat az iroda

Eszerint amennyiben a forint árfolyama bizonyos határon túl változik, az ajánlatot módosíthatja az iroda. A másik lehetőség az, hogy az iroda ajánlatában olyan biztonsági tartalékot épít be, amely jelentősebb árfolyamváltozás esetén is biztosítja a szerény nyereséget.

A forint árfolyamának ingadozása okozta kockázatok mérséklése céljából készítünk prognózist és számlavezető bankunktól is rendszeresen kérünk előrejelzéseket - mondta lapunknak Mohácsi Péter, a Vista pénzügyi igazgatója. Ezek alapján kalkulálja az iroda nem egyedi szervezésű útjainak árait. Ezeken csak akkor módosítanak, ha hosszabb távú, tendenciaszerű változások várhatók a forint jegyzésében.

Az egyedi szervezésű utak esetében az utas viseli az árfolyamkockázatot. Mindkét szakember úgy véli, az utazási irodáknak nem kínálnak valós lehetőséget a klasszikus fedezeti ügyletek az árfolyamkockázat kivédésére. Ezek ugyanis túlzottan bonyolultak, drágák és bizonyos volumenű forgalom alatt nem érik meg az árukat. Az ilyen ügyletek sikerességéhez szükséges forgalmat Magyarországon csak néhány utazási iroda éri el. Mohácsi szerint további kockázatcsökkentő lehetőség, ha árait euróban adja meg az iroda, ez azonban nem gyakori.